2022-12-31
Rosewood不嬲都出名设计靓,所有餐厅都好食👍🏻今次拣左呢一间餐厅,一早预早左book尼好好庆祝Christmas🎄🥰Holt’s Cafe ~ 餐厅设计灵感来自古式香港独特茶室,空间感十足,配合埋柔和既灯光暗暗地 & Christmas song,浪漫感觉100分🥰Christmas 当晚只得一个Christmas set餐牌$1480/位 + 加一or $1780/位 + 加一 (可以两小时内无限畅饮香槟、红酒及白酒)。前菜 ~ 海鲜拼盘有半只波士顿龙虾、生蚝、帝王蟹&大虾龙虾味道鲜甜,而且肉质好弹牙,冇任何雪味👍🏻4只生蚝,而每只都有手掌咁大,好creamy,海水味唔重2只帝王蟹脚连埋蟹钳😍食𠮶阵时好似去咗一转日本咁😍😍😍超级清甜好味四4只大虾,虾头膏好多,每一只都好弹牙。 小碟 ~ 五小碟虽然佢写小碟,但系份量其实都几惊人,只系前菜,我都食到好饱😂腌三文鱼配鱼子酱及酸忌廉 ~ 味道十分醒胃,油香味好浓,第一下食落既感觉,有一下以为自己食紧吞拿鱼法式鸭肝肉冻 ~ 鸭肝超级香,连埋面包一齐食,简直回味无穷黑松露魔鬼蛋 ~ 黑松露片味道好浓郁,但夹起蛋同埋黑松露片之间既cream
$1480/位 + 加一
。前菜 ~ 海鲜拼盘
有半只波士顿龙虾、生蚝、帝王蟹&大虾
龙虾味道鲜甜,而且肉质好弹牙,冇任何雪味👍🏻
4只生蚝,而每只都有手掌咁大,好creamy,海水味唔重
四
4只大虾,虾头膏好多,每一只都好弹牙
。 小碟 ~ 五小碟
法式鸭肝肉冻 ~ 鸭肝超级香,连埋面包一齐食,简直回味无穷
黑松露魔鬼蛋 ~ 黑松露片味道好浓郁,但夹起蛋同埋黑松露片之间既cream,中和返,令到黑松露唔会过分抢眼
豉油鸡 ~ 不论鸡肉定鸡皮都充满着甜豉油味道👍🏻
黄金虾球 ~ 虾球好弹牙,好多咸蛋黄包围住,当中有埋芦笋,可以消消滞
。餐汤 (可选其中一款,我选晒餐牌当中两款)
黑松露栗子浓汤 ~ 松露味好浓,当中仲有少少细既意大利云吞,唔只有咬口,而且汤都有唔少栗子蓉,饱肚感十足
法式龙虾浓汤 ~ 呢个不得了😍 汤既龙虾味超级浓郁,亦有唔少份量既龙虾肉,好弹牙,好小心饮每一啖😂好怕滴左落枱,因为真系好好味
。主菜 (七款中可选其中一款)
其实到主菜嘅时候个肚已经有九成饱,虽然主菜份量比较细,但系好戏先系后头😍因为两个主菜都超级好食
鲍汁扣鲍鱼鹅掌 ~ 感觉好似传统中式餐厅既味道一样,但鲍鱼好大只好弹牙,鹅掌好入味
蒜香黑松露炒澳洲牛肉 ~ 可能眼睇似外面大排档既薯仔牛柳粒😂但系每个牛肉粒同埋薯仔都有蒜香蜜糖包围住😍
薯仔表面脆口,里面系薯蓉感觉
牛肉,表面都系脆口,中间𠮶层开始终于腍少少,最里面系三成熟😍我最钟意既口感
。甜品 (两款中可选其中一款,我选择晒两款)
纯朱古力慕丝圣诞蛋糕 ~ 表面由朱古力脆皮包住嘅朱古力蛋糕,中间个心系好浓既橙酒味道
法式栗子樱桃酒慕丝蛋糕 ~ 栗子蓉好软,几重樱桃酒味,但系当中嘅cream好甜,而挞皮都好好食,会推介既甜品👍🏻
酒水方面,服务员好贴心,会因应你每次饮到差唔多自己主动过尼添酒,最终我饮咗差唔多五杯🙈
回头指数: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物质素: 🌮🌮🌮🌮🌮
服务质素: ☺️☺️☺️☺️☺️
消费指数: 💰💰💰💰💰(人均消费$1958)
环境质素: ☘️☘️🍀🍀🍀
* Holt's Cafe (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18号香港瑰丽酒店2楼
同类餐厅 #cocofood_西餐 #cocofood_全球菜 #cocofood_christmasset
同区餐厅 #cocofood尖沙咀