2019-10-22
座落喺佐敦茂林街嘅【Curryleaf】门面望落去以黑白啡色为主色调,前枱酒吧配以蓝红霓虹灯,有别树一格嘅印度异国风情!既然一场嚟到呢间印度餐厅,当然要试试佢哋以运用香料为主轴嘅菜式啦!坐低无耐,店员已经好快手送上开胃小食 – 印度薄脆饼配薄荷奶酪酱&橄榄咸酸酱,两只酱夹住嚟食,清新得嚟带点重口味嘅感觉,非常特别第一款上嘅小食就系呢款酥炸奶酪球(Paneer Pakora)外层炸得酥脆得嚟,内馅嘅奶酪十分嫩滑。食落奶香味都算足,配搭酱汁别有一番风味。之后上嘅就系呢款烧烤羊肉卷(Lamb Seekh Kebab)以铁板呈上嘅羊肉卷热气腾腾咁不断散发带辛香料肉香,用刀轻轻切开发觉软腍得嚟又唔会太松散。食落油脂感充足,盘中附上嘅柠檬角亦有画龙点晴嘅效果,唔会出现「死咸过油」嘅现象,整体嚟讲非常高质。当晚嘅主食就系呢份牛油咖喱鸡(Butter Chicken)同蒜蓉薄饼(Garlic Naan)以熬制蕃茄浓酱嘅汁配搭烹调入味嘅鸡肉,口感唔会过于厚重,蕃茄嘅甘甜同鸡肉嘅鲜甜一入口之后,会不自觉再咬上一口薄饼,同蒜蓉𠮶种惹味感相当夹!食嘢又点少得饮嘢呢?印式芒果酸奶(Mango Lassi)系一杯
食嘢又点少得饮嘢呢?
印式芒果酸奶(Mango Lassi)系一杯酸酸甜甜嘅印式饮料,呢间餐厅嘅酸奶比重较高,饮落更加refreshing,但系同时都令人觉得更加饱同「济」。
当晚以甜奶球(Rasmalai)呢款经典印式甜点作结,食落非常甜腻,带有极浓郁嘅炼奶味道同糖浆感觉,绝对推荐俾重度甜食爱好者!
该晚食完一道菜就接另一道菜,节奏好好,而且环境整洁,印度裔经理亦都非常友善亲切,闲时想试下印度菜嘅话呢度系一个唔错嘅选择。
而且Menu真系有太多选择了。