2022-07-19 105 浏览
呢排成日食poke bowl, 好奇佢既来源,原来「Poke」系夏威夷原住民语"切丁"咁解,系原住民打捞渔获后享用生鱼的方式,之后在日本移民渐多后,引进酱汁腌渍和米食的概念,就有左呢个有饭有菜又有鱼既poke bowl星期六晚上同好耐冇见既大同食late dinner, 黎到大角咀揾左间Poke bowl, 我地都点左customize bowl!😋Build your own bowl➡️配主食 饭底/沙律菜 配料 酱汁 调味我拣左🌸半寿司饭+半沙律菜 Half Pearl Rice+ Half Salad🌸三文鱼+豆腐+香菇+玉子丝+温泉蛋 Tofu+Mixed Mushroom+Egg Shreds🌸蜜糖芥茉醋 Honey Mustard蜜糖芥茉醋酸酸甜甜,颜色好似芒果汁,配上三文鱼,豆腐,香菇,玉子丝,有丰富嘅protein🧡店员非常有礼貌,提醒我哋Pokebowl比较大碗,于是我就转左半饭半菜底,冇做大嘥鬼👻朋友都点左Own Bowl🌸寿司饭Pearl Rice🌸 三文鱼+蟹柳 + 温泉蛋 +玉子丝+蟹肉Tofu+Mixed Mushroom+Egg Shreds🌸 山葵蛋黄酱

Build your own bowl
➡️配主食 饭底/沙律菜 配料 酱汁 调味

我拣左
🌸蜜糖芥茉醋 Honey Mustard

朋友都点左Own Bowl
🌸寿司饭Pearl Rice
🌸 三文鱼+蟹柳 + 温泉蛋 +玉子丝+蟹肉
🌸 山葵蛋黄酱 Wasabi Mayo

杂梅乳酪果昔 Mix Berries Yogurt Smoothie
莓味几鲜味,每一啖都有果肉🙂而且呢间小店既饮品都系使用零卡天然赤苏藓糖醇,比较健康😍

牛油果果昔 Avocado Smoothie
味道相对杂梅乳酪果昔就淡好多了,可能因为牛油果本身就味道比较淡,不过牛油果含有不饱和脂肪,降血压,拣呢个做饮品就冇杂梅乳酪咁多果糖,一样好健康!

• Build  your  own  bowl
  • 杂梅乳酪果昔