2021-08-18
朋友话请我食 Omakase 佢拣咗尖沙咀Sushi Yutaka 寿司丰 Lunch Time 嘅 Omakase 有3款价钱, 拣咗中价位 $780 师傅会先了解客人有无唔钟意/敏感嘅食物,然后就开始准备. ▲ 前菜:茶碗蒸 & 冬瓜蟹肉 茶碗蒸:一点都唔马虎又香又滑,仲有块新鲜鱼肉. 冬瓜蟹肉:冬瓜蒸得够淋,加上鲜甜蟹肉,一咸一淡味道非常配搭. 自家制嘅柚子萝卜同姜片,温和嘅酸味少了刺鼻的感觉. ▲ 刺身: 爽口嘅𫠒红鱼刺身洒上海胆粉同紫苏花碎,好精致. 就算磨咗粉海胆味依然浓郁,配柚子酸汁,不过原味最鲜甜 较爽口脂肪少嘅九州真鲷鱼同火灸伊佐木鱼 2款拖罗,分别有鱼鲛位同最肥美嘅腩位,无筋入口即熔,口腔即时充斥著甘甜浓郁嘅鱼油. 之后师傅就去准备寿司环节,一共5款寿司,由淡至浓味 新鲜带子,用直切法,一梳梳嘅口感更特别. 灸烧右口鱼边+右口鱼边刺身,一冷一热不同质感. 酱渍吞拿鱼,鱼油比例较少但鱼味浓郁,完全没有筋. 白色昆布铺喺烧鲭鱼上面,比较特别鲭鱼肉质有咬口同时较浓味 碎拖罗上铺满一层鲜甜嘅海胆,用手接住大大啖咬,大满足好有幸福感. ▲
师傅会先了解客人有无唔钟意/敏感嘅食物,然后就开始准备.
▲ 前菜:茶碗蒸 & 冬瓜蟹肉
茶碗蒸:一点都唔马虎又香又滑,仲有块新鲜鱼肉.
自家制嘅柚子萝卜同姜片,温和嘅酸味少了刺鼻的感觉.
▲ 刺身: 爽口嘅𫠒红鱼刺身洒上海胆粉同紫苏花碎,好精致.
就算磨咗粉海胆味依然浓郁,配柚子酸汁,不过原味最鲜甜
较爽口脂肪少嘅九州真鲷鱼同火灸伊佐木鱼
之后师傅就去准备寿司环节,一共5款寿司,由淡至浓味
新鲜带子,用直切法,一梳梳嘅口感更特别.
灸烧右口鱼边+右口鱼边刺身,一冷一热不同质感.
酱渍吞拿鱼,鱼油比例较少但鱼味浓郁,完全没有筋.
白色昆布铺喺烧鲭鱼上面,比较特别鲭鱼肉质有咬口同时较浓味
▲ 热食:油甘鱼鲛,超有份量,鱼肉嫩滑多汁.
最后可以拣咖啡/甜品
完美嘅下午,边食边学习每款鱼,细心嘅服务.
记得订位,坐位有限,晚餐有两个时段,每日食材有所不同,记得问清楚.