2024-11-03
啱啱去完旅行返嚟,第二日就返工,啲行李都仲未执,所以,今晚收工后就出街食,费时嘥时间煮,食完早啲返去继续执拾行李。是夜就嚟到「来多碗车仔面」,简简单单食碗车仔面。店内装修简简单单,而一入门口位就喺点嘢食嘅开放式厨房,客人喺直接晌度落嗌咩食:面底、𩠌料,跟住,收银枱阿姐就会直接计数,非常直接。再望入去,右边整幅墙都喺画咗上海街旧街景,非常有趣。餐牌就贴咗晌近门口厨房嘅玻璃之上,一眼睇晒,两𩠌起跳,面底少有哋有濑粉,𩠌料分$10、$15两个价,仲有啲特色少食,饮品跟餐又有优惠。基本嘅调味料放晒晌枱上,但厨房前枱仲有有沙嗲酱、微辣、魔鬼酱辣,小弟就唔敢试喇,有兴趣嘅朋友可以挑战一下。最后,我哋同样点咗4𩠌面,再加多一个蚝油生菜及豆浆。猪皮、萝卜、冬菇、牛肚米粉 $58睇番以前嘅食评,老婆嘅车仔𩠌又喺拣猪皮、萝卜、牛肚,再加冬菇,好传统嘅组合。份量都好够,猪皮好爽口,萝卜非常之清甜,冬菇够厚伕,牛肚炆得好腍,而且非常入味,米粉爽滑及无话煮过笼,质量皆优。猪肠、贡丸、牛筋、豆卜油面 $58我拣𩠌料就尽量唔撞老婆𠮶啲,咁样可交换嚟食。猪肠内仲有少少肥膏,但就无猪臊味;贡丸好爽口弹牙,牛筋亦都炆到极
我拣𩠌料就尽量唔撞老婆𠮶啲,咁样可交换嚟食。猪肠内仲有少少肥膏,但就无猪臊味;贡丸好爽口弹牙,牛筋亦都炆到极之软腍,同埋好入味,至于豆卜唔油腻,都算有豆香,加埋心水嘅油面,叫阿姐俾啲腩汁,宁舍好食。
食得平衡少少当然要多点个蔬菜啦,再者,老婆就钟意食多啲菜,够健康,就简单点一份蚝油生菜,份量唔笠多,但啲生菜渌得仲保持一份爽脆口感。
以优惠价加配,估唔到豆浆有咁大支,大唔大都唔紧要,最紧要够豆味嘛,而且,唔太甜,好过饮汽水啦!