2025-01-22 5 浏览
一个人喺尖沙咀做完野,挣扎咗好耐食咩野午餐。为食既我难得有机会食自己钟意食既野,唔驶考虑其他人,我即刻想起要食日本菜。尖沙咀既日本餐厅多的是,我想揾一间其他区域系无分店既,自己一个食又唔尴尬既,最后我拣咗“元气一杯”12点几上到去,门口已经有人坐喺出面等位。喜欢呢间餐厅,连等位都令我觉得自己去咗日本咁。坐咗一阵,就轮到我啦!餐厅门口入去分左右两边,左边有个bar枱,主要系一个人去食既时候会坐既位置,有时人多亦会安排2人坐,另外仲有少量卡位,同埋最入面有间细房,大约可以8-10人坐;右边主要系方枱,亦有少量卡位。今日可能单人来食lunch既人比较多,成个bar枱坐满哂人,最后我竟然被安排一个人坐卡位真系幸运呀!拣餐厅难,入到餐厅拣野食更难呢度既午餐选择好多,价钱好合理最后我选择咗其中一个挚爱:南蛮鸡,白饭就转咗要十六谷米,餐饮就要柠檬茶除咗主菜同埋碗饭之外,仲有前菜、配菜、面豉汤、蒸蛋、水果,真系超丰富呀!最重要系佢既味道真系好有日本家庭料理既味道走既时候,发觉美丽华商场好多餐厅都好冷清,唉希望元气一杯做得住啦!

真系幸运呀!

拣餐厅难,入到餐厅拣野食更难
呢度既午餐选择好多,价钱好合理

走既时候,发觉美丽华商场好多餐厅都好冷清,唉
希望元气一杯做得住啦!