2017-02-06 3209 浏览
今日谂起好耐冇吃新斗记的卤水猪脚仔,于是打电话订枱同屋企人食晚饭,接电话的有d不耐烦:「只得一张门口枱,要唔要?」「门口枱即乜嘢意思?」「门口枱即对大门口,要唔要?」心想呢间一向难book枱,而且屋企人又想食,都要啦!不过冇谂过生意好到咁「嚣」啫😑准时到达,发现「门口枱」都可以接受,只让同行的小朋友写埋一边,大人坐通道的那边就可以了。点咗四个𩠌:贵妃鸡,好食;啫啫唐生菜,味道唔错,只有小小菜㶶咗;菜脯蚝仔炒蛋,好多蚝仔,反而吃唔出有菜脯味;卤水猪脚仔,保持水准,够味够淋。同场还可欣赏师父烧乳猪的技术,但也在这时候见到两个女侍应在「叹」白酒!!无论这是「私伙」或是公司的货,在工作时饮酒已经有点儿那个,何况又不是放饭时间,一边service 客一边饮酒,感觉这两个人都几放肆,仲问其他目撃的同事饮唔饮??食完餐后送的糖水结账,那个饮白酒的四眼扎辫女侍应给我签单,在给我底单时发现银码向前移了少少位(因底面单没有叠好而我又没有留意到),要我改单,于是我便在底单再写一次银码(心谂,底单是我keep,有改的需要吗?)这个女侍应竟然话:「我叫你改面单呀!你改底单做乜啫?」「面单都冇移位,改乜啫?」😳顿
「只得一张门口枱,要唔要?」
「门口枱即乜嘢意思?」
「门口枱即对大门口,要唔要?」

「我叫你改面单呀!你改底单做乜啫?」
「面单都冇移位,改乜啫?」😳顿时俾佢的说话语气吓亲
「总之你在面单删除个银码,再写多次同签返个名,你惊乜啫?我又唔会收多你钱!」
此时我已经有d炆「系你冇叠好张单先会咁!」
「系呀!但你都系要再改写一次」
头顶已出烟,不想新正头嘈,快快写完签名,放低支笔,佢竟然将信用卡同张底单「拍」在我手背😡😡😡嬲爆

有这种员工,再好的食店都死,我相信也不会再来光顾,反正好吃的多的是,需要咁受气吗?
2017-02-05