2018-07-13 515 浏览
朋友聚会,最好不过就系打边炉。打边炉除了料要新鲜之外,汤底也是重要一环,今次同朋友聚会,就去了铜锣湾新开的钢管厂五区小郡肝串串香,食次特别火锅蕃茄麻辣鸳鸯锅@麻辣汤底落咗好多辣椒,由佢嘅色泽已经可以感受到当中辣劲,香辣味浓。蕃茄汤底浓度适中,但唔会觉得酸,适合唔食辣嘅朋友重庆炸酥肉@未开始吃火锅之前,试咗个餐餐前小吃—炸酥肉。带脂油嘅猪肉炸过之后,咬开仍然好juicy串烧价钱以重量计算,$100/75g,有D蔬菜类以一支竹签一串,有D肉类以两支竹签为一串。蔬菜类的种类繁多,有瓜、菇、粟米、秋葵等,但系肉类串种类有限,无食到太多款式经典小郡肝@餐厅招牌串烧,非常爽口,感觉似鸡肾,encore咗3次香菜牛肉@本身都钟意香菜嘅味道,牛肉包住吸哂汤底嘅香菜,更香更入味红糖冰粉@食落无乜咪,样又似透明嘅凉粉,依靠红糖带出甜味,但系冰凉嘅关系,甜味并唔特出,味道略淡红糖糍粑@原本无味嘅糯米粉团炸至外脆内软,加上微甜嘅红糖汁,非常软糯可口女生必试最后饮返杯酸梅汤解辣又解腻
女生必试
最后饮返杯酸梅汤解辣又解腻