2023-10-14 467 浏览
难得放假,同妈咪去沙田行街,行行吓见到间任食日式火锅,仲要一人一锅,百几蚊一个人,唔系贵,就同佢叹返个lunch。拣咗牛颈脊套餐,除咗有牛颈脊仲有其他部位嘅牛、羊肉、海鲜同鸭血,仲有自助区任拎蔬菜丸类豆腐甜品同埋饮品。叫咗个寿喜烧汤底,清清甜甜,有埋日本生蛋点牛肉;妈咪就叫咗港式沙嗲汤,贪佢够味。牛颈脊色水好靓,油脂分布平均,个人觉得牛肉点寿喜烧汤底系绝配。另外Encore咗5碟牛肩肉,超浓牛味,仲要牛肉好滑身、软熟。妈咪食咗五碟羊肉,佢话唔膻,好食!佢啲海鲜都唔差,最钟意食元贝大大粒。青口都好新鲜,鱿鱼筒更加唔使讲,一啲都唔韧,好软腍。极力推介温泉蛋,碗乌冬超级好食,滑溜嘅蛋汁再加清甜嘅汤底,超正!最后自制咗杯冻咖啡做甜品,呢度嘅饮品好出色,咖啡好香浓,奶味香,加冰底就整到杯冻啡!