2018-08-31
第一次嚟呢度食饭,地点喺尖沙咀同佐敦中间,原来系食台式嘅一人一锅。餐厅地方好大,唔会枱贴枱,空间感都几充足。餐厅嘅两旁都系卡位,坐得舒服。每人一个锅,啱晒我哋钟意打边炉,就好似韩国有部队锅一样,但系台式嘅味道选择就明显比韩式多好多!每一个锅下面点上火,保持食物嘅温度,如果冬天你食一定更加正,虽然系夏天,不过餐厅嘅冷气都好充足,所以都唔会食到大汗叠细汗!每一个锅个份量真系好大,所有嘅食材都差唔多铺满整个表面。每一张枱上面都放咗调味料,方便大家。赞!呢度嘅套餐好得意,一至九号嘅选择,分别有招牌臭臭锅、台式麻辣锅、芝士牛奶锅。香蒜牛肉锅、药膳羊肉锅、酸辣羊肉锅、番茄豚肉锅、黑麻油鸡锅。每一个套餐除咗一个锅,仲可以拣一碗白饭或者粉丝、仲有一杯饮品,$88都几抵㖞。 朋友拣咗韩式葱爆锅,就好似一个小型打边炉,有牛肉、娃娃菜、贡丸米血高、炸芋头、豆腐、行鲍鱼菇、蕃茄、芦笋、粉丝、炸枝竹,金针菇、名门卷同埋沙白。净系个材料已经觉得好丰富,个汤底比较清,如果唔钟意味道浓厚的话,呢个真系几适合!我就钟意食浓味,所以拣咗台式麻辣锅,个配料同朋友嘅都好唔同,麻辣系几香几好食,有娃娃菜、牛肉、甜不辣、鱼蛋、猪
每一张枱上面都放咗调味料,方便大家。赞!
我就钟意食浓味,所以拣咗台式麻辣锅,个配料同朋友嘅都好唔同,麻辣系几香几好食,有娃娃菜、牛肉、甜不辣、鱼蛋、猪红、大肠、鱿鱼、冬菇、炸枝竹、公仔面、青豆角。
好钟意呢个汤底,越食越惹味,再配碗白饭,真系个汤底都可以令人食晒成碗饭。
你是我唔钟意食公仔面,但系配埋呢个汤底,我反而觉得公仔面唔够,好想追加。。哈哈!因为个汤底实在太好食。
餐牌上面亦都有推介左一个酱汁嘅配搭,我哋跟足佢指示用三茶匙沙茶酱+2茶匙豉油+1茶匙烧蒜蓉,配合埋锅入边嘅肉类,真系好好食。
最特别系个杯嘢饮,叫做盆栽奶茶,其实系奶茶