2022-10-30
铜锣湾新派乌龙专门店 Solo Udon,开业冇耐已经人气十足,平日晚上排咗一阵队先入到!入面嘅座位全部都系一人之境,一人食都唔尴尬~自助落单后,返埋位扫QR code,师傅就会拉开座位前方嘅活动隔板送餐,成个体验都几有趣!呢度主打乌龙面,由日本职人选用100%北海道面粉每天新鲜制造!明太子温泉蛋冷乌龙面($88)虽然呢排天气转凉,但点都要试吓冷面,因为乌龙面冷食最有嚼劲同口感!弹牙嘅乌龙面,加上咸香嘅明太子、流心嘅温泉蛋,配料简单但好食!店员建议先试原味,然后加少少wasabi,最后加天妇罗脆脆,三种食法,各有风味!鸡白汤叉烧乌龙面($88)鸡白汤汤底比较家庭式,虽然质地唔太浓厚,但都鲜甜浓郁。乌龙面热食口感滑溜,而且好挂汤!叉烧口感嫩滑!明太子芝士春卷($38)好有惊喜!春卷内系满满嘅芝士,好特别地加入咗明太子,唔单止味道更加丰富,食落完全唔漏!春卷皮炸得香脆而不油腻,正!钟意食芝士嘅唔好错过!蛋黄天妇罗($35)天妇罗炸浆薄脆,轻轻一咬,蛋浆就倾涌而出,外脆内流心,口感一流!南蛮炸鸡($48)份量慷慨,炸浆好薄身,但鸡就比较干身。同埋南蛮鸡嘅重点系酸甜咸辣嘅南蛮醋,但感觉南蛮醋嘅
明太子温泉蛋冷乌龙面($88)
鸡白汤叉烧乌龙面($88)
明太子芝士春卷($38)
蛋黄天妇罗($35)
南蛮炸鸡($48)
份量慷慨,炸浆好薄身,但鸡就比较干身。同埋南蛮鸡嘅重点系酸甜咸辣嘅南蛮醋,但感觉南蛮醋嘅味道唔太突出~
抹茶罐装牛乳蛋糕($48)
草莓罐装牛乳蛋糕($48)
估唔到呢度竟然有IG-able嘅罐装牛乳蛋糕,更估唔到嘅系两款蛋糕睇得又食得!抹茶慕丝蛋糕质感软滑,抹茶浓郩带回甘!个人钟意草莓牛乳蛋糕多d,忌廉奶香十足,同酸酸甜甜嘅草莓好夹!记得留肚食甜品呀!
玉山乌龙($25)
呢度有自家冷泡茶,推荐玉山乌龙,饮嘅时候个喉咙凉浸浸好舒服,睇返成份先知原来加咗甘草!甘中带甜,值得一试!由于入面有茶包,所以饮完可以成个樽攞返屋企再冲多次!