2012-03-21
一人有一个梦想 ﹗但今日大部份由琪琪发版,同事们等等啦 ﹗腊肉炒芥兰,琪琪点既第一碟送,好香㖞 ﹗多年以前层经食过,但我一向都唔会点既食物,估唔到食落又几好味㖞 ﹗芥兰色泽翠绿又爽脆,配上腊肉分泌既油脂,非常香口,好味好味 ﹗菜脯凉瓜炒蛋,琪琪点既第二味送。上次叫过,今日同事要添食。炒蛋好香又热辣辣,只系味道略为咸左少少啦。虽我不爱凉瓜,但依碟煮得一啲都唔苦,可能盐味加菜脯既咸辣味已经盖过苦味。粟米斑块,琪琪点既第三味。不过不失啦,炸粉多了点,都炸得香口,粟米汁正常味道,无咩特别,捞饭不错。沙嗲肥牛粉丝煲,琪琪点既第四味 ﹗比想像中好食好多倍,而且比一般食开既香辣,唔会得个甜字。粉丝发得刚好,口感滑溜又咽靭,难得 ﹗好怕粉丝过腍又烂。肥牛够嫩口,虽则已全熟,但都唔会鞋。椒盐鲜鱿,系我拣架 ﹗每次食都好满意,肉质鲜嫩弹牙,薄薄一层炸粉炸得干爽香口,配埋喼汁好开胃,要密密食先得呀。生炒骨,梁公子既至爱 ﹗比坊间一般甜酸咕噜汁浓郁,似有传统山渣成份,足料无欺场。猪肉味浓,肥瘦适中,外脆且内嫰,满意 ﹗