2020-11-06
泰妹都唔系第一次食啦~今次再试第间分店-观塘 The wave餐厅好体贴有一个人的晚餐,就算一个人嚟食都有唔错嘅选择😜另外仲有二人/四人套餐~都有好多选择😆前菜:🌠香茅鸡翼一碟有4 只,香茅味其实可以再浓啲,效果会更好,不过鸡翼够好嫩滑~唔会煎干,保持到肉质嘅juicy😆🌠串烧鸡肉一碟2串,鸡肉带有啖啖烧烤味,油脂较小,肉质嫩滑~口感富有弹性😜再配沙嗲酱~滋味!主菜:🌠冬阴公海鲜汤金边粉推荐!👍🏻👍🏻冬阴公汤最忌个过辣或过酸,呢间冬阴公系两者最得平衡~ 海鲜份量都几多入面有青口、鱿鱼、蟹柳、虾😜以一人餐黎讲都算唔错!🌠香叶鸭松生菜包呢款香叶鸭松生菜包比平时食开嘅肉碎生菜包味道更浓同辣~反而更具泰国风味😜下次要试埋肉碎生菜包做比较😏🌠去骨海南鸡饭最岩我呢啲懒人食,去骨海南鸡饭食落好痛快海南鸡肉厚有鸡味,鸡皮比较薄~再配3款酱料令鸡肉更惹味!油饭散发著淡淡油香味,份量偏多,细食嘅2个人都够食😆🌠 青柠梳打配饮品就拣咗青柠梳打,虽然上面的一粒青柠但系都够味😆不过不失啦~
前菜:
主菜:
🌠冬阴公海鲜汤金边粉
🌠香叶鸭松生菜包
🌠去骨海南鸡饭
最岩我呢啲懒人食,去骨海南鸡饭食落好痛快
🌠 青柠梳打