2017-07-19
由网上经营,到而家开左实体店嘅lamlam脷,人气一直都好高,好评如潮。平日我都经常留意住小店嘅ig,得个睇字,虽然都算喺附近番工,但一直都未有去排队,一来天气咁热,二百磅咁嘅身型要排队唔容易,二来唔知要排几耐,三来又怕排到差唔多嘅时候又冇哂,𠮶种失落感不是咁简单。周六刚好约左朋友喺九龙食饭,机会黎喇飞云,于是我地打锣咁早出门口,去到店外大约1:15pm,开门15分钟左右,已经有十几个人排我前面。小店只有店主一人做饼,切件味道每日不同,数量有限。为左等排队嘅人唔洗空手而回,每人限购两件,所以想食真系要花啲时间,准时一点钟去排相信一定买到,只系唔知系咪想要嘅口味。店面位置唔多,单系一条人龙都够逼爆小店,但其实有几个位置可以堂食 (但可能太逼,所以我见9成人都系外卖)当日供应抹茶流心、朱古力流心、伯爵茶、香芋牛乳、柠檬芝士、芒果 6款口味。可惜排到我刚好两款流心款式都沽清,真系omg的灰左,哈哈退以求其次,拣黎拣去拣左香芋牛乳同新推出嘅柠檬芝士口味,决定堂食。香芋牛乳千层 $32柠檬芝士千层 $32切件亲民,以呢种人气,我相信加价都有得做的。两款千层细细一件,即时独食两件,都唔会觉得好he
可惜排到我刚好两款流心款式都沽清,真系omg的灰左,哈哈
香芋牛乳千层 $32
柠檬芝士千层 $32
切件亲民,以呢种人气,我相信加价都有得做的。两款千层细细一件,即时独食两件,都唔会觉得好heavy
班戟皮厚薄适中,千层做得平均唔粗嚡,食落柔软但又唔会一坺野,忌廉抹得幼滑,当然相对大牌点都厚少少,但以人手每日制作,效果不俗。
香芋牛乳口味同雀巢雪糕味道相似,甜度低一点点所以唔会好腻,夹层仲食到香芋粒粒,做得好碎又增添左口感
至于柠檬芝士味,个人系比较喜欢,唔知系咪天气热,食啲酸酸地嘅野比较开胃,柠檬味突出而唔会过酸,唔钟意酸尾尾嘅我都食到,清新不腻,而且感觉呢款千层更滑
整体黎讲,小店嘅千层味道不错,只系人气非常高,一cake难求。
今次失望只因未能试到流心款式,呜,唯有明天请早