2010-07-18 88 浏览
每逢香港大球场有赛事举行都会令我谂起丹麦饼店,佢炸鸡肶、鸡翼香味就会晌记忆中浮现。丹麦饼店无设堂食位置,右手边系煮食既地方,而左手边系面包柜位,零零星星几个面包,陈设古旧兼有 d 凌乱,几个老拍挡打点舖头,合作无间,果份亲切感令我想起儿时屋企楼下熟悉既士多,一份老香港情怀。 炸鸡肶:睇住老师传将淮盐洒落刚刚炸好既鸡肶上。鸡皮异常香脆,皆因鸡皮既油份经慢火炸后都迫洒出黎,所以鸡皮食落唔 "纳" 口,鸡肉又唔嚡,一绝!可惜鸡肶无腌过,淮盐只能晌表层发挥功能,食到中间位置会比啖,扣左好多分! 芝士汉堡包:包系丹麦饼店自家制,经翻烘后包能保持温暖及松软,一边涂上茄汁,另一边涂上沙律酱,加上半溶化既芝士,虽无讲究既酸青瓜、蕃茄都非常醒胃。至于牛肉就薄薄一层,食味同质感都平平,相比红磡好出名港式汉堡包店,质量有一段距离。另外,我好钟意丹麦饼店所用既纸袋,一来好怀旧,二来比较环保!

炸鸡肶
汉堡包
2010-07-17
8 分钟 (外卖自取)
$21 (早餐)
  • 翻烘自家制面包