好後悔點解會咁遲先認識呢間麵包店,食完呢間真係翻唔到轉頭,老麥果啲魚柳包真係即刻比下去。宜家物價貴,以前細細個食老麥明明塊魚柳大過麵包,唔知幾時開始包入面嘅沙律醬覆蓋面仲大過塊魚柳,再者好多時候塊包一拎上手就冧晒,酸菜沙律汁又好酸,0誠意同0心機,所以我都冇食好多年了😂適逢今朝早心血來潮,想去吓啲老店當做支持下老人家老闆。其實好耐之前已經略有聽聞過啲住港島嘅朋友話呢間嘅麵包唔錯,但我當然因為佢嘅簡約、殘舊嘅店舖而卻步啦,真係有眼不識泰山~ 最近我去多咗銅鑼灣,幾乎每次經過都見到好多人買,令我對呢間舖頭充滿好奇心,相信佢應該係大家嘅食堂🫢果然冇令我失望🤤鋪頭對包都幾講究,由其係招牌有餡料包🤩(熱狗、漢堡包、魚柳包、豬扒包etc) ,每次都會先用鐵板烘一烘熱塊包,塊包去咁上下溫度就會翻炸石斑魚塊,令佢非常之脆口,加上又大塊,仲熱辣辣添,完全食唔到雪藏味。麵包亦都好鬆軟,脹卜卜,賣相幾好。我嗌左少醬(茄醬同沙律醬),味道啱啱好,醬汁唔會掩蓋佢嘅脆口,又唔會太鹹,交俾我嘅時候仲好細心咁用牛油紙包住,再入紙袋👍🏻鋪頭有好多捧場客,我買嘅過程中都遇到幾個熟客仔。佢哋大多嚟買菠蘿包、熱狗同埋奶茶咖啡

鋪頭有好多捧場客,我買嘅過程中都遇到幾個熟客仔。佢哋大多嚟買菠蘿包、熱狗同埋奶茶咖啡,可能因為唔使等佢烘熱,快靚正,真係附近「扮工」人嘅早餐好選擇😎

支持一下本地老店好過幫襯連鎖店🤘🏻😋 唔係吓吓,真係要到執笠嗰刻先嚟排長龍支持😅
2024-06-19
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
$30 (早餐)
2024-01-08 1392 浏览
想當年正在讀小學,學校在銅鑼灣舉行運動會,爸爸在送我去南華會運動場途中,經過這間快餐餅店,買了我人生第一個漢堡飽給我作早餐。當時真的十分開心,因此現在每次經過都很想買個漢堡飽回味一番。今日經過,未吃午飯,就入去買了一個漢堡飽和一隻熱狗吃。店內的佈置很古舊,跟當年差不多,老闆和員工都已是一把年紀的長者,每天仍努力地營運著這間懷舊小店。漢堡飽很港式,跟美式連鎖店不一樣,餐飽是微微在鐵板上烘過,乾身帶少少脆,牛肉餅咬落應該並不是百份百純牛肉,加了些其他配料及調味,較美式的嫩滑一點,但亦少了點牛肉味,而醬計是茄汁及沙律醬。熱狗的餐飽也是烘過,微脆,熱狗腸是一般雞肉腸,放了沙律醬作調味,份量不算大。論食味,當然不應與那些美式餐廰或快餐店的燒烤牛肉及饀料豐富的漢堡飽比較(價錢也有距離),但存感恩的心,懷緬一下過往的味道,也是別有一番風味。
漢堡飽
2024-01-08
等候时间
2 分钟 (外卖自取)
漢堡飽
2023-11-05 1091 浏览
🥳丹麥餅店十分懷舊,店內需要排隊(可能我星期六下午去),我前面的食客,來來去去也order魚柳包、熱狗及雞脾!仍用人手寫單,十分特別!🥳: 我點了個熱狗($19),到手仍然暖暖的,腸仔肉質鮮美,令人回味!我下次要試吓炸雞脾!😏🤭
仍用人手寫單,十分特別!

我下次要試吓炸雞脾!😏🤭

2023-11-04
等候时间
5 分钟 (堂食)
$20 (其他)
2023-07-24 1583 浏览
這家外賣麵包店以懷舊港式熱狗和魚柳包聞名。當進入店內,即可感受到一股懷舊的氛圍,讓人彷彿回到了過去的時光。首先,熱狗特色在於香腸口感鮮嫩多汁,配以香濃的蛋黃醬和酸甜的蕃茄醬,每一口都讓人回味無窮。接下來是他們的魚柳包。這款包子以酥脆的魚柳為主要配料,外皮金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁。搭配著濃郁的醬料,味道更加濃郁豐富。這個組合讓我彷彿回到了童年時光。除了熱狗和魚柳包,他們的外賣麵包店還提供其他美味的麵包選擇。他們的麵包軟中帶點韌勁,口感非常好。服務方面,店員們非常友好和熱情。可能因為店員都是老人家,而我帶着小孩所以他們更耐心地照顧我們。而且他們的外賣服務非常迅速,保證食物的熱度和新鮮度。總之,這家懷舊港式熱狗和魚柳包外賣麵包店是一個值得一試的地方。不僅食物美味,而且店內的懷舊氛圍讓人感受到香港的獨特魅力。

魚柳包

2023-06-29 1091 浏览
丹麥餅店📍銅鑼灣禮頓道106號禮信大廈地舖丹麥餅店好有歷史,雖然叫餅店, 但佢主打係賣豬扒包、魚柳包、熱狗。最出名就係豬扒包同魚柳包豬扒包個麵包脆脆地有烘過,外脆內軟,再中間搽咗沙律醬同番茄醬,蕃茄醬同沙律醬都酸酸地,中和咗炸豬扒油膩感。但佢都有返啲歷史,所以唔好太介意佢嘅衛生程度。畢竟都係老店,係食回憶嘅~————————————#hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood #hkfoodshare #hkfoodblog #hkfoodlover #foodstagram #foodlover #hkfoodporn #foodphotography #foodieig #hkig #hkfoodieblogger #hkfoodielife#香港美食 #食好西 #吃貨 #相機食先 #homehong #foodie #hkfoodielife #hkfoodlover #hkrestaurant #香港 #hkig #香港好西 #hkcafe #香港好去處 #香港美食 #instafood#hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #慢活

丹麥餅店

📍銅鑼灣禮頓道106號禮信大廈地舖

最出名就係豬扒包同魚柳包
畢竟都係老店,係食回憶嘅~

————————————

#hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #慢活 #香港好去處 #打卡餐廳#相機食先 #香港美食指南#香港美食日記 #香港美食推介#香港打卡 #丹麥餅店
2023-04-18 1055 浏览
繼續在銅鑼灣開會。行過附近,見到一間傳統麵包店。當然又係一啲舊回憶湧現嘅時候了。好想食,豬仔包!即刻買個,嚟食先。鬆軟嘅包心, 芝麻點綴在外,簡單得來,令豬仔包有一種柔韌嘅活力感。
繼續在銅鑼灣開會。
行過附近,見到一間傳統麵包店。
當然又係一啲舊回憶湧現嘅時候了。
好想食,豬仔包!
2023-04-18
2023-04-16 805 浏览
呢間雖然叫餅店,但係其實佢主要唔係買西餅,而係豬扒包、炸魚柳包、熱狗等。呢間餅店好多年歷史,佢可以喺銅鑼灣立足咁耐一定有佢嘅原因,就係佢果個豬扒包同魚柳包豬扒包佢嘅麵包係烘過,做到外脆內軟,再加上佢搽左沙律醬同番茄醬,夾埋個鬆脆嘅豬扒包,簡直就係人間美食。因為個蕃茄醬酸酸地中和翻炸個種肥膩感。就算食曬成個包都會想繼續encore。畢竟都係老店,食左咁多年覺得佢塊豬扒越嚟越薄🥹🥹已經覺得自己係食回憶多個為咗佢個豬扒包。

豬扒包

🌸丹麥餅店係香港有歷史嘅地道麵包店之一,小編亦都係由細食到大,讀完中學之後就比較少再幫襯,早排去南華會碌完保齡就買返個食下,想食返回憶中嘅味道🫢💕-🍔 魚柳包 $𝟐𝟏賣相一定唔會比現時嘅漢堡包店好,但係!味道同用料一定唔會被比下去!魚柳肉質好實唔散,而且無雪味,啖啖肉🤤🫶🏻麵包好香而且烘過👍🏻不過小編覺得佢嘅醬汁唔夠多(其實無影響到味道,係小編重口味姐🫢)-小編十幾年前就開始食佢地嘅芝士漢堡包,由$𝟗食到而家$𝟏𝟖,但係味道同人依舊都無變,呢種傳統地道老式餅店係好需要香港人繼續支持,如果未食過都可以試一次,會別有一番風味💕📍 丹麥餅店 @danishbakerythecafe 銅鑼灣禮頓道106號禮信大廈地舖環境:🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸-#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_cwb #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #慢活 #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港
🌸

味道:🌸🌸🌸🌸
服務:🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_cwb #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #慢活 #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介#香港打卡 #丹麥餅店 #香港漢堡包 #香港漢堡 #灣仔美食 #灣仔好去處 #灣仔美食地圖 #銅鑼灣黃店 #銅鑼灣好去處 #hkhamburger #銅鑼灣美食
去到銅鑼灣揾食,想揾啲唔係連鎖店,係Openrice到發掘到佢,唔難揾🤗 舊式老店,見到嗰裝修我會覺得佢裝修咗反而未必咁吸引😂 除咗普通麵包🥯 店內所有食物同飲品都係即點即造,最估唔到嘅係佢整我嘅豬扒包同魚柳包係會放係鐵板上烤至表層微脆,再配上自製的餐包同沙律醬。所有餐包均在加上配料前放進烤爐略為烘烤,以保持由內至外均是熱騰騰的🤗 佢做法好有誠意,亦見到佢咁做,但係食落就無乜佢想制造嘅效果,但味道同性價比都okay,因為都係$20/個,係等待⌛️嘅期間,我見到佢有4個煲煲緊茶,所以我又嗌多咗杯奶茶,茶香奶滑,$15都真係好唔錯👍🏻 題外話,有兩個公公婆婆負責收錢,嗰公公好好脾氣,嗰婆婆就有啲長氣,望住佢哋相處都真係幾好笑🤭 如果攝影嗰啲人見到呢嗰真係一個好好嘅捕捉位😝
2022-11-17 804 浏览
🌟丹麥餅店-銅鑼灣📍銅鑼灣禮頓道106號禮信大廈地舖📍G/F, Leishun Court, 106 Leighton Road, Causeway Bay==============================👤人數:1💰埋單:19丹麥餅店位於銅鑼灣一個不起眼的轉彎處,每次見到類似的老店,食物味道、款式、裝修都已經不再是最重要的,幾乎每間店都能看年紀大一點的阿叔姨姨在努力經營,讓店繼續生存下來,就覺得一定要支持一下,食物幾乎都是很貼地的價錢,大份又划算,雖然店面沒有裝修還是保留著原有老餅店的樣子,工具設備都是最原始的,但就正正是這樣,更能品嘗到經典的味道,是食物、更是情懷。大家遇到本地老店,可以多多支持。🥢豬扒包 $19⭐⭐⭐⭐吃了一個豬扒包,沒有任何花巧,包-豬扒-醬-包,完,回到最單純的味道。#sikla #香港#香港老店 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港美食地圖 #香港美食推薦#香港豬扒包 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover
🌟丹麥餅店-銅鑼灣
📍銅鑼灣禮頓道106號禮信大廈地舖

👤人數:1
💰埋單:19

🥢豬扒包 $19⭐⭐⭐⭐

2022-09-30 733 浏览
丹麥餅店位於銅鑼灣禮頓道其中一角,難得懷舊小店開業多年都屹立不倒,肯定有佢受歡迎嘅原因!店內除咗三文治餐包等等傳統餅店食物之外,最受歡迎嘅就係即叫即整嘅熱狗同埋炸物!熱狗用上普通餐包,腸仔亦都係香港人由細食到大嘅普通腸仔,但加上茄汁同埋自家製沙律醬,唔知點解味道又真係好夾!不過買咗最緊要快啲食,一凍咗就會變得有啲油膩好多人去到都係食熱狗或者炸髀,其實魚柳包一樣好高質。麵包一樣係普通餐包,但中間嘅魚柳就大大塊,即叫即炸所以好酥脆,亦都冇酸味或者腥味。而家懷舊小店越來越少,真係好值得支持佢哋繼續營業落去🫶🏻

外卖自取
每次去開附近做嘢,都會心思思想去幫襯。有時未必夾啱時間,食完飯又未必食得落。況且,疫情持續兩年幾,好難即買即响街邊食😆今次又經過,當然又心思思啦!😂宜家好多舊式小店會隨時間而結業,為免傳出結業先去排長龍,我都把握機會回味下先。其實,小店生意都唔錯,keep住有人幫襯架!我今次叫左個魚柳包,魚柳炸起熱辣辣,加埋啲沙律醬同茄汁,再配個軟軟嘅包,好味道!同連鎖店嘅比較,我覺得呢度個魚柳質感好好多,同埋新鮮啲又夠熱辣辣!食完好滿足呀!

2022-09-16
  • 魚柳包
炸雞髀超級出色!係落單後即場炸嘅,不但炸得金黃香脆,仲保持到雞肉嘅肉汁,雞肉滑嫩多汁,好好食!魚柳包都好有驚喜,麵包軟熟,魚柳香脆,肉質實淨唔鬆散,食得出唔係普通雪藏魚柳!配埋沙律醬十分惹味!餅店仲有好多款包同小食,亦有即沖飲品,係趕時間醫肚嘅好選擇!

• 炸雞髀
  • 魚柳包
以前來大多會吃魚柳飽或者豬扒包 這兩天經過都忍不住要買這款港式熱狗來吃吃😆當然很大原因是因為電影「闔家辣」的影響🤣不過我真的也很喜歡吃 也很久沒吃了 這次還真的是「孖腸多醬」😆👍🏻要珍惜每次吃到的機會🌭️
2022-07-31 1431 浏览
不知道是否受到灣仔「快樂餅店」將快結業影響連帶關係,把這些老牌餅店的生意也一併炒起兩點半時經過, 有不少人排隊到五點左右看見人龍已經散去所以就買了他們的炸雞髀$20一試店主要分為兩邊, 一邊是收銀櫃檯及賣包的櫃枱另一邊則是即整食品的廚房除了有炸爐, 還有多士爐和燒香腸的轉機在收銀處付款後, 她會給一張手寫單你然後你再轉交對面的廚房他們便會按單製作不知是否為了節省時間雞髀已炸好一大盤放在一邊當收到單, 廚師再把雞髀放入炸爐翻炸所以我不是等了很久,由下單到取雞, 約一兩分鐘吧(看到相片的時間紀錄)雞髀在炸爐取出後, 廚師才撒了幾下鹽來調咊而整隻雞髀的調也源於此撒鹽調味後, 便用牛油紙包好,再放入紙袋內用牛油紙先包好, 應該是為了方便客人取出後拿著吃吧?看似肉汁豐富的雞髀其實內裡有點乾, 而且比較嚡應該是翻炸的關係不過可能廚師太心急了雞髀中間還是微涼的, 熱力未透到中間,已經起爐應該沒有醃製過, 所以正如上面描述雞髀沒有味道,調味只有表面的鹹味雞髀本身沒有雞味, 也沒有期望過有但也幸好沒有雪味肥美稱不上, 也不瘦削雞皮始終有炸過, 所以也是香脆不會太油淋淋以致不能下嚥整體而言, 不過不失,
不知道是否受到灣仔「快樂餅店」將快結業影響
連帶關係,把這些老牌餅店的生意也一併炒起

兩點半時經過, 有不少人排隊到五點左右
看見人龍已經散去
所以就買了他們的炸雞髀$20一試

店主要分為兩邊, 一邊是收銀櫃檯及賣包的櫃枱
另一邊則是即整食品的廚房

除了有炸爐, 還有多士爐和燒香腸的轉機

在收銀處付款後, 她會給一張手寫單你

然後你再轉交對面的廚房

他們便會按單製作

不知是否為了節省時間
雞髀已炸好一大盤放在一邊

當收到單, 廚師再把雞髀放入炸爐翻炸

雞髀在炸爐取出後, 廚師才撒了幾下鹽來調咊
而整隻雞髀的調也源於此
撒鹽調味後, 便用牛油紙包好,再放入紙袋內
炸雞脾

用牛油紙先包好, 應該是為了方便客人取出後拿著吃吧?
看似肉汁豐富的雞髀
炸雞髀

其實內裡有點乾, 而且比較嚡
炸雞髀

應該是翻炸的關係
不過可能廚師太心急了
雞髀中間還是微涼的, 熱力未透到中間,已經起爐
應該沒有醃製過, 所以正如上面描述
雞髀沒有味道,調味只有表面的鹹味
雞髀本身沒有雞味, 也沒有期望過有
但也幸好沒有雪味
肥美稱不上, 也不瘦削
雞皮始終有炸過, 所以也是香脆
不會太油淋淋以致不能下嚥

整體而言, 不過不失, $20 而言吃個懷舊感,也橆防, 只要不抱住吃美食的心態便好。

2022-07-30
等候时间
2 分钟 (堂食)