2023-11-01
《一方堂居酒屋 - 尖沙咀》万圣节嘅晚上,周围都系装扮咗嘅人,成条街都十分热闹👻人大左,好似对大时大节庆祝免疫左咁🤭反而喜欢一个人静静的揾间餐厅食下饭,饮番杯Me time一下🎉今次我就自己去左间喺尖沙咀既居酒屋🏮一个人叫一份前菜、几串串烧、一份沙律再叫杯Highball就已经好足够啦,Halloween应节既关系,店员仲每枱送左一客炸南瓜饼添😋💁🏻♀️翡翠螺酱油渍 $58前菜叫咗个厨师推介既酱油渍翡翠螺,一客两件仲切左片,咬落弹牙但肉质又唔会死实实,个酱油甜甜地带点香油既味道👅作为开胃菜不错💁🏻♀️芝士豆腐沙律 $58唔想食咁多淀粉,所以叫左份清清地既沙律🥗第一次试呢个配搭,但系个口味又好match我胃口呙😋芝士用左我好喜欢既cream cheese 制作,成份沙律入面有好多好多芝士🧀️同软豆腐既味道好合拍,配埋沙律菜同芝麻酱,份量够晒当主菜食都十分适合💁🏻♀️盐烧三文鱼腩 $32一客有两串三文鱼腩串烧,油脂分布平均,用少少岩盐调味已经好好味,特别喜欢佢脆脆既三文鱼皮👍🏻推介💁🏻♀️汁烧提灯 $42去居酒屋一定要试提灯🏮去过不同居酒屋试呢个串烧,但系每一间都各有特色,今次呢度食到嘅系充
💁🏻♀️翡翠螺酱油渍 $58
💁🏻♀️芝士豆腐沙律 $58
💁🏻♀️盐烧三文鱼腩 $32
💁🏻♀️汁烧提灯 $42
去居酒屋一定要试提灯🏮去过不同居酒屋试呢个串烧,但系每一间都各有特色,今次呢度食到嘅系充满酱汁味的提灯,前面嘅蛋黄外皮爽脆🍢鸡味浓郁
💁🏻♀️月见免治鸡肉 $42
呢一个串烧同样系我每次到居酒屋必叫的,免治鸡肉棒入边有脆软骨,咬落嗦嗦声😋再点埋月见酱油汁超正👍🏻个酱汁用黎点其他串烧都得架