2024-12-10
原本谂住嚟食馄饨(云吞)鸡,见到个大闸蟹套餐好似好吸引,仲话六折,今年未食过,我哋两个人,但系又怕一人一份会食唔晒,最后问咗餐厅经理,佢话可以叫一个餐再加啲散叫嘅嘢。👍🏼👍🏼👍🏼本来就系想嚟食馄饨鸡,当然系好开心啦,虽然真系细碗咗啲,但味道依然咁正。😋见到上菜单上面有几样嘢写住「*等叫起」,初初唔系好明点解,后来只蟹上咗就明晒啦,因为食𠮶只蟹真系需要啲时间,要用工具慢慢撩啲肉出嚟食。😂食完只蟹,叫餐厅职员上其他嘢食,先嚟鲜拆蟹粉拌面,由于系一人份量,当然系细细碗啦,我会用「浓同厚」嚟形容,蟹肉蟹黄酱质感厚,味道浓,我个人觉得唔错😋,不过可能有啲人会觉得少少腥。紫淮山素小炒,鲜淮山我有试过,但系紫色嘅都系第一次见,今次呢碟虽然份量唔多,但系味道清清地,啱啱好中和番浓味嘅蟹黄。一人餐只跟一只蟹粉小笼包(挂住食唔记得咗影相😂),下面呢笼系食完觉得都几好食,所以另外散叫多三只,每只$28。套餐冇包锅贴,都系另外叫嘅,okay好食,个底煎得香脆,不过入面啲肉唔够多汁,我钟意食juicy啲嘅。