2021-11-03
今日叫了一份牛扒午餐,味道及肉质其实好一般,这间餐厅的好处是容易有位及少人,及比较清静。但服务方面就真的非常差。首先客人已经很少,但侍应在回应客人服务要求方面都颇慢。最不满意就是在处理埋单时的情况。首先我都要承应自己疏忽,带不够充足现金在身,埋单时佢哋不接受我用信用卡,因为唔够200蚊唔可以签卡,我话用八达通,但个侍应用部八达通机又搅唔倒,于是叫我用现金,可惜我身上现金唔够,仲争$12,我话比住$140先,等我落去提款机提款然后返上嚟比。点知佢坚持要我留低身分证比佢,我当然唔肯,然后再叫我点都要留低身上一啲嘢,或者打电话叫人嚟帮我。我觉得佢哋已经当咗个客人一定会走数唔返转头,用这种态度及手法,令我作为客人真的很反感。最后我都坚持唔会留低任何嘅野,总之我一定会返转头比钱,于是我就到楼下附近提款,然后上返去比埋$12尾数。对于这种对客人的处理手法,我以后都唔会再去帮衬,佢可能为咗避免有$12走数的风险,但其实将会损失客人的未来再消费的机会。