2014-11-21
今日下午要过海开会, 放工后约埋朋友仔去食饭~大家都好耐冇见, 所以要揾一个好坐又坐得耐既地方先得.朋友介绍世贸中心有一间食台湾野唔错, 所以就去试下.汤底浓郁, 而且似有药材用枓淆制. 面条拣左粗面, 食落好烟un有咬口, 牛肉犹如碗面名一样, 半筋半肉, 炆得好淋, 好入味! 正!份量比想像中小...不过味道还不错, 上面舖上有辣味既牛肚, 切得很薄, 但亦爽口.粉皮好晶茔, 加上辣油, 好嫰滑.秘制酱炒肉碎好好味, 茄子细细件易入口, 蘸汁足够可充满每件茄子. 送饭一流. 新鲜炸上, 香脆可口, 送酒又系一流.估计上菜后, 我地冷落左佢, 所以摊冻左. 当我想捞混d面既时候, 变得一旧旧..好不容易才分到落碗, 拌面食落口有点一pat pat, 好浆口...但味道系唔错既...只可惜口感有点差....一款值得推介既小食, 看似普通生煎包. 但入面既肉汁相当好味而且juicy!肉汁味道有点似蒙古烧烤味道, 外层既包身亦脆脆地.朋友见隔离台既食客叫左一款卤肉小菜, 好似几吸引, 所以我地又学人叫, 不过职员推介我地食个煲会抵食, 所以都照order, 但上菜后又好似同隔离食客既有点分
大家都好耐冇见, 所以要揾一个好坐又坐得耐既地方先得.
朋友介绍世贸中心有一间食台湾野唔错, 所以就去试下. 汤底浓郁, 而且似有药材用枓淆制. 面条拣左粗面, 食落好烟un有咬口,
牛肉犹如碗面名一样, 半筋半肉, 炆得好淋, 好入味! 正! 份量比想像中小...不过味道还不错, 上面舖上有辣味既牛肚, 切得很薄, 但亦爽口.
粉皮好晶茔, 加上辣油, 好嫰滑. 秘制酱炒肉碎好好味, 茄子细细件易入口, 蘸汁足够可充满每件茄子. 送饭一流. 新鲜炸上, 香脆可口, 送酒又系一流. 估计上菜后, 我地冷落左佢, 所以摊冻左. 当我想捞混d面既时候, 变得一旧旧..
但味道系唔错既...只可惜口感有点差.... 一款值得推介既小食, 看似普通生煎包. 但入面既肉汁相当好味而且juicy! 肉汁味道有点似蒙古烧烤味道, 外层既包身亦脆脆地. 朋友见隔离台既食客叫左一款卤肉小菜, 好似几吸引, 所以我地又学人叫, 不过职员推介我地食个煲会抵食, 所以都照order, 但上菜后又好似同隔离食客既有点分别, 不过算啦, 都黎到喇!
煲内其实仲有菜同花枝丸, 味道还不错, 但卤肉偏肥, 本人就唔系好食到喇... 卖相十足大件牌既腐皮卷. 随小食跟配一碟有芥末既蚝油酱, 初时都觉得几有趣既配搭, 但点左D黎食, 又真系有惊喜, 与肉卷好夹. 不过食落又真系唔讲唔知原来佢系虾卷, 因为, 真系唔太食得出有虾味...我只当系腐皮肉卷咁食.