秋风起,除咗三蛇肥之外,亦都系食大闸蟹嘅好季节!!等咗成年终于等到食大闸蟹嘅季节,真系好令人兴奋~🦀-虽然钟意食大闸蟹,但系次次都要出街拣蟹,之后返屋企再蒸,再预备姜茶姜醋等等,然后大家仲要食蟹食到成枱都系。虽然食嘅过程好开心,但系清洁嘅时候真系好头痛,所以今年我哋就决定唔系屋企食,转场至妈咪朋友推介嘅呢间酒楼到食大闸蟹放题。🥢-差唔多八点嚟到,仲要唔系星期六日,都几乎全场爆满,好彩有订枱,如果唔系真系食唔到,睇嚟香港人真系好钟意食大闸蟹。-除左大闸蟹之外,每一位顾客都必定会送一客蚝皇原只八头鲍鱼花菇、冻蟹同螺头炖汤。另外仲有以自助形式任取嘅姜汁糕、蜂巢糕、姜汁芝麻汤丸、百福豆腐花、生炒糯米饭、北京填鸭、杨枝甘露等等。有别于平时嘅点心放题,佢哋嘅大闸蟹放题选择冇平时咁多,系一个专门比你focus系疯狂食蟹嘅放题。-大闸蟹有三种口味,分别系清蒸、花雕蒸同油盐焗。目测每只大概三至四两左右,上蟹上得几快,我当日食嘅时候,基本上叫完10分钟内都会送到。蟹膏说不上澎湃,不过d膏颇为鲜甜,蟹肉都扎实,唔系𠮶种松泡泡冇咩肉食嘅蟹,放题黎讲,质素算系match my expectation,唔错😄。几

大闸蟹有三种口味,分别系清蒸、花雕蒸同油盐焗。目测每只大概三至四两左右,上蟹上得几快,我当日食嘅时候,基本上叫完10分钟内都会送到。蟹膏说不上澎湃,不过d膏颇为鲜甜,蟹肉都扎实,唔系𠮶种松泡泡冇咩肉食嘅蟹,放题黎讲,质素算系match my expectation,唔错😄。几款口味当中个人最钟意略带咸香嘅油盐焗,🧂盐味有令蟹膏更鲜甜嘅效果

而除咗大闸蟹之外,回本之选仲有北京片皮鸭,🦆片皮鸭烧得皮脆肉嫩,鸭肉油香满满,要捉住个出炉嘅时间,而佢哋每一转出炉都会出好多只鸭,2小时嘅放题里面,我一共攞到三转😊,每转个啊姐都切好多,仲搭埋鸭腿比我,不得不赞一赞个个疯狂片鸭片都应该会怀疑人生嘅阿姐。

而生炒糯米饭同埋蜂巢糕都系我嘅心水之选,虽然唔系啲咩回本嘅食物,但糯米饭黏糯湿润,腊肠润肠味都好香,蜂巢糕就做得烟韧有弹性,两款都唔错。