2021-06-16
放假,见天气唔错,一早就去左荃湾行街,早餐就拣左呢个有点心同台式早餐既舖头食😋一入去,店舖既装潢都唔错,好有气氛,由其是天花板既灯笼,都好靓!餐牌上面有一盅两件早餐同埋台湾口味既早餐,岩晒唔同人既早餐选择~我同朋友比较新派既就拣左台式,有一个就拣左一盅两件,大家share食试下上枱先饮品,我地叫左2杯低糖冻豆浆同埋1个茶(普洱茶)豆浆唔太甜,岩晒我地呢d想减肥既人,有淡淡既豆味,好难得仲有好饮既豆浆呀!茶具好靓,虽然系袋装茶,但茶香扑鼻,真系有去茶楼饮茶既感觉~到左野食上枱了,蛋卷好靓,好细心切到细细件方便食,蛋饼皮唔太厚,入面仲有烟肉、粟米同蛋,配埋个酱汁岩岩好,唔会咸同腻再黎都系台式早餐,肉松荔芋多士,淡得黎有小小甜的荔芋泥配埋咸咸地既肉松,同埋哄到脆既多士夹住,真系好有层次感呀!咸甜既组合都好夹,令人喜出望外跟著就系d中式d既点心同埋盅饭到啦~首先出场既系蟹子小笼包,皮薄馅多,d肉仲有肉汁,再加上蟹子,就算唔点酱汁就咁食都好味同埋够晒鲜味仲有个盅饭,排骨好腍好软绵绵,凤爪好够味同埋好香,成个饭就算唔淋豉油都好够味,但始终都系淋小小先有酒楼个感觉🤣最后,仲叫左个杨枝甘露做甜品,以
上枱先饮品,我地叫左2杯低糖冻豆浆同埋1个茶(普洱茶)
跟著就系d中式d既点心同埋盅饭到啦~
最后,仲叫左个杨枝甘露做甜品,以前系酒楼都会叫黎食做甜品,估唔到呢度都有!
好浓好香芒果味,仲好足料,有好多柚子肉同埋芒果肉,为呢一餐画上完美既句号😎