2010-11-22
一班朋友, 一行十一人星期日去蒲苔岛行山影相, 午餐时间, 朋友带路本想去某间食店食个 Lunch(听讲好出名呢),一坐低想点菜, 哗~~~~~~~~~~~~~~~!!!!!!!!每人最低消费 $100!!!!!!!!!!!我o地成班人好似外国游客吗~~?!?!?结果一齐起身转身走人~~!!!!当行出铺外时, 门口有一婆婆(唔知系 sell 客/真系咁o岩住o系附近而出o黎吹吹风)知我o地揾o野食, 佢就话移前都仲有o野食 ,于是我o地各前行, 发玩一间唔多起眼, 当时只有一"木台"客的食店, 老板见有客即时好 nice 咁出o黎招呼我o地 , 虽然餐牌上只有少一般冬茹亭的饭面种类及少量茶餐厅饮品选择, 而招牌菜亦只系泥鯭粥和紫菜汤 ,不过味道远胜任何一间冬茹亭/茶餐厅~~~!!!!!!我o地叫了餐肉旦/餐肉香肠面, 紫菜汤 & 蒜蓉炒白菜, 老板首先送上紫菜汤, 内有鱼旦粒, 叉烧粒, 虾米 & 紫菜, 味道好清, 饮唔出有加任何味精 , 真系一锅好美味的汤~~~~~~~~再o黎就系餐旦面, 面系用出前一丁(因为咬口同其他即食面唔同) ,餐肉系厚切 ,加只半熟荷包旦~~~~~之后来的
我o地叫了餐肉旦/餐肉香肠面, 紫菜汤 & 蒜蓉炒白菜,
之后来的系蒜蓉炒白菜 ,完全系顶级水准~~~~good!!!!!!!!!!!!
一边食一边对住无敌海景, 加上老板的热情招待, 人生一乐也~~~
下次再去一定会再去呢间呢~~~~~~!!!!!!!!