2010-04-13
爸爸生日,原本谂住食北京填鸭餐,点知爸爸同妈妈不约而同都唔识得~~再问之下~~妈妈原来攞左五月花d资料,睇黎佢都好想试,咁就一于book枱试菜~~因为惊星期六多人,所以一早就book定枱,时间虽然到但因为未齐人所以再延迟左少少,服务姐姐都继续帮我地hold住张枱,唔使入住唔使计时~~good~一坐低第一时间攞晒d order 纸划划划,再递埋张海胆coupon+$17.6,唔知点解所以食物包括炸物都好鬼快第一时间送到,好彩哥哥啱啱赶到~~可以齐齐整整开餐~~海胆︰唔算太新鲜,但都唔系差到入唔到好~~都仲有少少甜味~~不过真系超细板~~刺身︰三文鱼够肥,甜虾够甜,每次我都狂点甜虾~~起码叫左超过60只以上;吞拿鱼反而就麻麻,鲷鱼我有叫冇试~~唔知味道如何,八爪鱼同墨鱼不过不失~~热食︰主打一口牛柳,真系超过好食,连妈妈呢d唔多食牛嘅都赞好~~,清酒同豉汁炒蚬,一个清d有酒味,一个野味;醉鸡翼,唔多够酒味~~不过不失,当然仲有其他~~但太多真系记唔晒~~炸物︰海老天妇罗,只虾比想像中都大只,不过唔多够味~~软壳蟹太多粉,食唔出味;多春鱼天妇罗爸爸赞好,再order时漏左单~~;薯饼哥哥同男
炸物︰海老天妇罗,只虾比想像中都大只,不过唔多够味~~软壳蟹太多粉,食唔出味;多春鱼天妇罗爸爸赞好,再order时漏左单~~;薯饼哥哥同男朋友都赞good~~不过唔多叫太多~~避免太快饱肚,番薯同南瓜都ok~~鸡软骨同鸡翼大家都赞好~~不过已经饱到塞唔落~~
汁烧︰叫左唔少,但我只拣烧多春鱼同鲭鱼,两个都烧得啱啱好~~外皮脆卜卜,不过略嫌偏淡,但我地都order左几次~~
前菜︰中华沙律、蟹子沙律、螺肉同八爪鱼都系一般货色,但如果去寿司舖唔舍得食就可以狂叫,不过要写多少少份量,因为每次八爪鱼只有两只~~,蟹子沙律反而因为落左少少肉松,所以变得都好好食~~
猪骨煲︰好香胡椒味,落左d蚬、鱼皮饺同肥牛,不过肥牛偏肥~~
寿司︰因为多数评语都话寿司d饭大件,为免饱肚所以只叫左花之恋同一件反卷,花之恋细细件,但都有两件三文鱼卷住,一啖放入口,超爽~~
饮品︰服务员自动添饮~~唔使次次划纸叫~~good~~青苹果绿茶,虽然冲定~~但胜在唔会冲淡,热饮就偏淡少少,饮罐装汽水都抵饮,但饮得多又系会饱肚~~
甜品︰有桂花糕,大家都赞好味,有雪米糍,不过得云呢拿味,唔啱我,亦都有红豆凉粉~~但我冇食到,一个话甜一个话冇味一个话红豆硬~~
枱面食物直至最后last order都未吉过,当然~~埋单嘅时候大家都扫晒~~唔好浪费食物麻~~