2009-11-07 4 浏览
今次突然同个朋友出去食饭,心谂8点零去铜锣湾食饭,除非你去高级食肆,如果唔系难免要等好耐(因为本人无甚耐性,等好耐位唔系我杯茶)。不过既然系朋友介绍0既,即管一试喇。大概系8点出头去到,入到去好似只有4/5 枱客,客人真系唔系咁多。呢度灯光真系昏暗,而且人客并唔系太多,几适合情侣约会,又或者系约埋两三知己吹水。不过入场都有谂过,正值食饭高峰期,点解会唔少人0既,唔通唔好食 ... 由于朋友0既极力推荐,我地最后点左呢度出名0既长崎拉面以及特制什锦猪骨汤面。所谓0既长崎拉面,其实系讲紧由几种唔同0既海鲜再加上猪肉、木耳、野菜等材料而成。而特制什锦猪骨汤面,就系由叉烧、肥猪肉、温泉蛋等材料再加上浓郁0既汤底而成。除两碗拉面之外,我地亦有点左1个吉列炸蚝。喺主菜黎之前,首先黎0既系一D前菜 。不过就咁睇,真系睇唔出系乜野夹乜野,咁我就去问服务员系乜啦... 点知佢俾佢耍左一轮太极都唔知系乜 .... 咪唯有算啰 呢度可以话系成个晚饭最美中不足0既一环。首先黎0既系长崎拉面,佢一上菜我真系吓左一大跳 : 咁大碗0既 ! 老实讲感觉唔倒佢有放D乜名贵食材 (除非你话墨鱼好贵?!),不过应该系

喺主菜黎之前,首先黎0既系一D前菜
呢度可以话系成个晚饭最美中不足0既一环。

首先黎0既系长崎拉面,佢一上菜我真系吓左一大跳 : 咁大碗0既 ! 老实讲感觉唔倒佢有放D乜名贵食材 (除非你话墨鱼好贵?!),不过应该系太过足料0既关系,感觉D都唔孤寒 (反而仲觉得佢好DUM本添)。

至于汤底方面,虽然都系用猪骨汤肴成0既,但系感觉一D都唔会有好浓烈,反而觉得佢系几清0既。由于自己一向唔系咁喜好太咸及油腻0既食物,呢个汤底,甚至乎个面我都觉得几唔错。

未几什锦汤面终于黎到,AGAIN,系好大碗0既... 而且我心谂 : 虽然系两个男仔,会唔会食唔晒 ... (而且仲有个蚝)。呢个汤面同刚啱0既长崎汤面感觉差好远 - 可能先入为主,饮左啖汤就觉。呢个汤底比刚才0既浓郁得多,而且面头都有好'适量'0既油,我个人饮左一两啖己经放弃。
当然,亦都由于呢个主打系猪肉 (叉烧+肥猪肉),食落会更加'满足'。不过,毫无疑问,佢整0既叉烧同肥猪肉都系肉感非常丰富 (不过我系冇食肥猪肉𠮶D肥膏),而且完全冇干争争0既感觉,钟意食叉烧拉面0既朋友,一定要试。

当然值得一提0既系佢只蛋... 虽然饮左个浓汤,食左个肥猪肉,仲有唔少拉面,真系会有饱0既感觉,但系食落只蛋依然一赞,蛋白柔软得呢,蛋黄有𠮶种糖心0既感觉,两个人SHARE 一只蛋啱啱好。

由于我地两位要保留少少空间俾只蚝,所以我地最后系浪费左少少拉面 (约莫有成1/4 碗猪骨汤拉面),不过长崎拉面个汤底我系依然饮晒,因为实在太好饮。但系猪骨汤呢个就真系唔得喇,唔想油太大量0既油... ...

要重申0既系猪骨汤底真系其实唔错,只系个人喜好问题并冇饮晒。

最后黎0既吉列炸蚝其实都唔错,不过由于同其他地方食到0既都差唔多,所以唔提。

个人认为如果系拍拖黎0既,可以点一个拉面就够,另加1/2 个小食即可。此举既唔会浪费食物,又可以充份享受美食0既满足感 (始终,食得太饱食欲会大减)。而且更可以享受0既系呢度宁静0既环境,喺做完一日野,辛劳完一天之后,享受并感受同朋友一齐食美食0既机会,绝对系另一种充电。

走0既时候己经过左9点半,但系发觉走0既时候比黎0既时候更多人 (都坐左7成左近),睇黎有识食之人钟意更夜黎,真系失觉晒。
前菜 + 摆设
长崎拉面,汤底正 !!!
吉列炸蚝,都可以一试
特制什锦猪骨汤拉面,各有各正㖞!!!
2009-11-03
前菜 + 摆设
长崎拉面,汤底正 !!!
吉列炸蚝,都可以一试
特制什锦猪骨汤拉面,各有各正㖞!!!
  • 长崎拉面