2019-09-25 22 浏览
今晚有个小型gathering, 个friend 话一君士多喺尖沙咀开左分店,呢个朋友又系车仔面爱好者,就拣呢间啦!呢间好易揾到,地铁站一出行到去5分钟左右。位于宝勒巷对出。门口有𦶻写住「一君士多」既大灯,远远已经见到。同平时车仔面店一样,都仲系用剔剔纸来落单。我地钟意食车仔面,都系因为一碗面可以叫好多𩠌咋。今次我地叫几样嘢四个人开心share 广岛蚝汤泡饭:汤好鲜甜,蚝仔胀卜卜,好新鲜,米饭软硬适中,加埋紫菜又几夹㖞。咖哩尤鱼,鱼蛋,大肠,牛筋,萝卜粗面:汤头清甜,加左小小咖哩汁令到个汤底更香。咖哩鱼蛋尤鱼够爽,而且个汁整得好香,好入味。牛筋好软好林,炆到啱啱好,咬完仲有小小「浆」咀,感觉食左好多骨胶原粗面系我钟意嘅口感,爽爽地,冇乜碱水味萝卜冇乜渣,够林够入味。大肠吾系好肥,可以放心食,味道吾太咸,啱哂钟意淡口味嘅我。呢个车仔面系食得过嘅。富贵银针粉(鲍鱼,花胶,花菇):汤底有啲似头先车仔面𠮶个,不过就冇咗啲咖喱汁,但系有鲍鱼汁花菇炆得几够味。花胶喺爽口𠮶种,都有四五块咖。鲍鱼仔原只上,吾算好大粒,但食到好过瘾。银针粉口感烟韧,好夹沟左小小鲍鱼汁嘅汤头。炸虾饼:爽口弹牙,表皮炸到好

今次我地叫几样嘢四个人开心share

粗面系我钟意嘅口感,爽爽地,冇乜碱水味

炸虾饼:爽口弹牙,表皮炸到好脆,佢同泰式酱汁系绝配。

一君炸蛋:无错,系炸蛋,仲要系炸鹌鹑蛋,今日见四个人,一人食一至两只吾算过分姐
佢系炸香啲鹌鹑蛋之后,表面洒左d华盐,表面一层薄薄嘅粉,令口感有小小烟韧嘅感觉

2019-09-23