2022-11-15
自从大学毕业之后都从来未嚟过何文田,今日同朋友一齐过嚟揾回忆。喺揾回忆之前我哋都要医下个肚先,见到呢间食川菜嘅好似几啱我哋,咩都嗌啲嚟试吓。佢个名写到明系食小云吞,所以必须要试吓啦。我哋拣咗个双拼,分别系韭菜同埋鲜虾云吞。呢个鲜虾云吞都唔错,系几弹牙嘅。依个韭菜云吞就冇想像中嘅韭菜香味,啱晒啲唔钟意浸韭菜味咁浓嘅朋友。另外我哋仲试咗佢个酸辣粉,佢个酸辣粉酸度好够,不过可能我哋叫咗小辣就唔系好够辣。佢佢哋用咗自家制嘅辣菜舖取代咗平时我哋会识到嘅榨菜。而佢啲菜舖都真系几好食,食完都忍唔住买咗樽返屋企。然后我哋见到佢有个串串锅,不过佢个串串锅就一支签都见唔到,我谂佢系为咗方便我哋食挂,但系就觉得除咗个腐皮之外其他都唔系好入味啰。另外我哋叫咗两份鸡翼,分别系孜然味同埋原味,但系佢好似比错咗蜜糖芥茉我哋。佢个鸡翼都真系几好食,炸粉唔会太厚,一咬开啲肉都好嫩好juicy。另外我哋叫咗佢个冰粉,但系呢度嘅配料系要自己落,略嫌佢嘅糖浆比较少,如果可以多番少少就好食啲。而家呢度有啲好特别嘅氮气茶,用呢个方法冲嘅茶啲茶味好出,所以都几好饮。
而佢啲菜舖都真系几好食,食完都忍唔住买咗樽返屋企。