2015-02-04
名牌,代表质量,也代表贵,什至有时只系贵嘅代名词,质量并不一定与价钱成正比。所以当决定食Godiva软雪糕嘅时候,系抱住踢馆嘅心态,睇下可以点样去证明︰「车~软雪糕可以有几好食﹖就算有几好食咪又系软雪糕之嘛。」我真心系咁谂嘅。走入去,问喺咪净系得一只味﹖(因为我谂住有分咩牛奶,浓味,特浓之类嘅嘢。)女侍应回答︰「系,得一只。」咁好啦,俾一杯我。整好之后,女侍应将个软雪糕放喺个软雪糕模型隔离---系同个模型一模一样架!先睇外型,雪糕质地好实在,旁边𠮶块牌系坚嘅朱古力---唔系平时就咁插张纸就算。雪糕筒边有D朱古力碎,唔知咩味呢﹖观察完外型之后,结论系佢个样系几靓仔嘅,不过味道先系最紧要丫!好,嚟喇… 食啦!一啖咬落去…好香嘅朱古力味呀呀呀呀呀)))而且系质地好实在嘅软雪糕,唔系雪到好冻会令D牙软晒,但又唔会一入口就溶到水咁,有少少咬口得嚟又唔系杰身嘅,仲好柔软同温柔。跟住食埋𠮶块应该系黑朱古力,香软朱古力软雪糕加上再浓味少少嘅黑朱古力,味道层次变得丰富!再食下去到雪糕筒边,有脆脆地嘅朱古力同果仁碎,口感层次再次提升!之后就系软雪糕同雪糕筒嘅配搭,又软又脆,直到永远,阿门。谂住踢馆,热烈
我真心系咁谂嘅。
女侍应回答︰「系,得一只。」
咁好啦,俾一杯我。
雪糕筒边有D朱古力碎,唔知咩味呢﹖
好,嚟喇… 食啦!
一啖咬落去…
好香嘅朱古力味呀呀呀呀呀)))
之后就系软雪糕同雪糕筒嘅配搭,又软又脆,直到永远,阿门。
谂住踢馆,热烈地弹热烈地唱,点知结果佢竟然系---无得弹。
真系要讲嘅话,就系个雪糕筒唔算好香同脆,但,咁又如何呢﹖主角系Godiva嘅朱古力,佢每一个味道同层次都系为左突出朱古力嘅味道,所以根本就唔算系失分嘅地方。
$45蚊一杯嘅软雪糕,几咁奢侈,但我竟然觉得值…