2015-03-03
原来再嚟多彩皇宫都已经事隔一年喇,对上一次嚟又喺做节食团年饭,今次都喺,不过,分别喺上年就同一大班亲戚,筵开两围,而今次则只喺小弟原生家庭一家人5个咁大把,轻轻松松同老爸、细佬妹食番餐。订咗枱7:00pm,去到都未喺好多人,食食吓就已经全场爆满,大厅尾仲间开被人搞宴席,中国人始终喜欢大时大节聚一聚高兴吓。跟往年一样,团年饭梗有套餐供应,对照返旧年小弟个食评,估唔到多彩皇宫都几悭皮,两个套餐「团聚宴」及「鸿运宴」唔单止个名一样,食嘅菜式都无改过,只喺价钱上调一下。因为我哋拣周中食,唔喺旺日,唔使分两轮。菜式上都仍有好多选择,更有一系列新春好运小菜,不过,都只喺美其名好听啲啫。但喺,睇一睇,有啲就未免夹硬嚟,好似蟹肉扒西兰花,点都谂唔通点解会喺「运转干坤」,而榄香冰梅骨喺「意气风发」……,哈哈,一笑置之。酸菜 $12食中菜,餐前酸菜就喺惯例,其实我钟意佢俾啲咸酸菜、腌青瓜,总好过咁行货嘅现成青豆、蚕豆。顺带一提,茗茶每位收$11,另收加一服务费,饮茶就喺多依啲杂费。金粟烩鱼肚羹 $118通常酒家都会有是日嘅老火例汤,既然无,就要一窝金粟烩鱼肚羹。个羹做得金黄,蛋花又唔会太碎,又有好多鱼肚,
食中菜,餐前酸菜就喺惯例,其实我钟意佢俾啲咸酸菜、腌青瓜,总好过咁行货嘅现成青豆、蚕豆。顺带一提,茗茶每位收$11,另收加一服务费,饮茶就喺多依啲杂费。 金粟烩鱼肚羹 $118
通常酒家都会有是日嘅老火例汤,既然无,就要一窝金粟烩鱼肚羹。个羹做得金黄,蛋花又唔会太碎,又有好多鱼肚,非常足料,最好就喺无加啲免治猪肉碎,出面有时会见到啲鱼肚羹会加啲猪肉碎,头头尾尾足足分到7碗。
我屋企人食嘢无乜太多要求,所以,唔使食到烧鹅皇,挂炉烧鸭佢哋已经好OK。半只烧鸭当然比例牌多好多,睇落颇大碟,肉质、味道一啲都唔比烧鹅差,一咬油香尽出。
细妹心水,所以,点都要叫番一碟生炒骨。以骨排嚟做,所以,食落骨多肉少,而且有较多筋位,唯一好啲喺个粉浆唔太厚,个汁亦无话太呛喉,味道、质素属中庸而已。
彩凤就即喺指鸡肉,而花姿就指墨鱼,不过,唔知几时用咗「花姿」咁靓嘅名代替咗「花枝」呢?花枝配鸡肉炒翠玉瓜印象中较少见,不过,3款食材都啱我哋心水,简单清炒,食时蘸点蚝油或虾酱已经好足够,尤其特别钟意翠玉瓜𠮶份爽脆口感。
西兰花又平又易处理,不过,经常用嚟做伴碟,今次就当主角,烚好淋上蛋白蟹肉茨,清淡美味,况且,蟹肉都落得唔少,西兰花又翠绿清爽。