之前睇OpenRice见过呢间餐厅,本身都蠢蠢欲动想去试,今日有幸朋友预定了他们的限定蟹宴,我本身又系蟹迷,呢个机会当然要好好把握。餐厅以木系为主,简约日式和风装修,坐位寛敞,入到去彷佛置身于一个宁静优雅嘅环境,成个人可以好放松咁去享受这场晚宴。六点半到场时,已经差不多满座,睇黎蟹宴几受欢迎,难怪要再加开。其中有几道菜食完印象非常深刻,很高质👍北海道鳕场蟹🦀刺身鳕场蟹刺身肉质绵密紧实,带出了最天然嘅浓郁鲜甜味道🤤青森县真雪鱼白子毛蟹🦀茶碗蒸跟著就系茶碗蒸,揭开盖一瞬间香味扑鼻,鳕鱼白子嘅口感柔滑软绵,配合鲜甜毛蟹,这个茶碗蒸嘅味道确实令人难忘!北海道香箱蟹🦀蟹肉纤细甜美,蟹黄及蟹籽甘甜浓郁,颗粒分明,每一啖都好满足🥰  印象好深刻,确实很不错!烧北海道鳕场蟹🦀师傅在我们面前认真的烤著鳕场蟹脚,整间餐厅都充满着蟹嘅香味。鳕场蟹脚被烧过后多了一份焦香味,咬落去啖啖肉,软滑肉质鲜味十足,每一啖都好有饱足感呢😚另外秋刀鱼卷、吞拿鱼蓉、赤鯥鱼寿司等,都食得出食材用料嘅新鲜;北海道马粪海胆新鲜度十足、鲜甜,且入口即溶。最后,用了蟹肉味赠汤🥣结尾,为今晚呢一餐丰盛嘅蟹宴🦀画上一个完美嘅句号。精美嘅菜

北海道鳕场蟹🦀刺身
鳕场蟹刺身肉质绵密紧实,带出了最天然嘅浓郁鲜甜味道🤤

青森县真雪鱼白子毛蟹🦀茶碗蒸

北海道香箱蟹🦀

烧北海道鳕场蟹🦀

最后,用了蟹肉味赠汤🥣结尾,为今晚呢一餐丰盛嘅蟹宴🦀画上一个完美嘅句号。精美嘅菜色配上美酒,真系一种享受🥰 整个蟹宴气氛炽热,完左之后都有啲唔舍得,即系好想再食一次呢🤤
青森县真鳕鱼白子毛蟹茶碗蒸
北海道鳕场蟹刺身