2021-11-07
下午自修室温书,晚上一大班人一齐食饭,疫情咁耐已来,都好耐未试过,就返大家今次食饭地点拣左一间太子嘅蒸锅式海鲜餐厅,未去之前我都系度谂香港食海鲜,真系未必有靓同新鲜食材,一系就价钱贵。但食过今日哩间后,我先知香港原来都有性价比颇高(便·靓·正)嘅海鲜餐厅。一大班人食饭,例排都系要等人,无聊等待时影下餐厅招。都几share醒,离远易见到嘅,唔知以为去咗大陆咁啲海鲜街店内用左棱角木台同黑色木櫈,台櫈部几大张,可能咁様通道就变得有啲逼同窄头盘刺身(虽然系后上😅),哩个刺身有牡丹虾,三纹鱼,赤贝,雕鱼,带子。卖相同味道一样都系出乎我意料,真系全部用料都好新鲜,鱼片亦切得几厚唔系薄身个蒸笼盖好有泰国越南feel😄除左刺身,真系蒸嘅海鲜亦都好高质,啲河虾,虎虾,濑尿虾比晒你,只只都手掌咁长肉蟹斩半拿去蒸,肉饱鲜甜仲有膏哩味蒜蓉粉丝蒸扇贝,真系好好食,图所见啲扇贝肉真系好大粒,同埋好新鲜,好鲜甜,不过啲粉丝更加好食,吸收晒扇贝嘅鲜味生蚝都系新鲜嘅,不过就唔算太大只海洋食完仲有蒸蔬菜,唔错而最后嘅粥底吸晒全部海鲜嘅精华加埋排骨一齐煲,超级鲜甜
个蒸笼盖好有泰国越南feel😄
肉蟹斩半拿去蒸,肉饱鲜甜仲有膏
生蚝都系新鲜嘅,不过就唔算太大只
海洋食完仲有蒸蔬菜,唔错
而最后嘅粥底吸晒全部海鲜嘅精华加埋排骨一齐煲,超级鲜甜