2013-05-06
今日难得约左好纸美AB喺荔枝角食午饭~~本身谂住去锯扒,后来因少少意外所以误闯此地雷为怕午市时段多人~所以我早左少少去揾位,见间餐厅都算大,有inside and outside ,两者其实分别唔大~只系有冇玻璃隔住既分别我见人唔算多~问服务员小姐可唔可以坐outside,佢答我而家唔开~(我心谂可能夜晚先开~)SO~我理解,佢跟手话入面仲有好多位,叫我入去坐~OKOK…坐落纸美未到,就睇住餐牌先~款式算多~有粥粉面饭仲有汤~睇落好吸引~本来谂住叫半只鸡~见到佢有海南鸡饭餐就放弃念头~!纸美终于到~我地决定点几个午市套餐~唔知系咪点单同上菜的服务员系分开工作呢~所以我地叫极D服务员都唔系咁睬我地~认左你又话要等等~足足5分钟都冇人理~!!好忙啰~!辛苦落左单~等大阵终于有得食~海南鸡饭餐 – 有油饭同白饭拣,我就点左油饭,奇怪佢D油饭都冇咩鸡味,心谂可能白饭味仲淡,D鸡真系干到唔信~连纸美B斋睇都觉得会好鞋口~果然食落真系硬到冇得顶~!OH~NO!!暴殄天物!服务员小姐问我饮乜野,我就答佢饮中汤,佢居然答我呢个餐冇汤跟..吓~我都系第一次听到~~!唔系呀化~所以我唯有问佢有乜野可以拣L
为怕午市时段多人~所以我早左少少去揾位,
本来谂住叫半只鸡~见到佢有海南鸡饭餐就放弃念头~!
辛苦落左单~等大阵终于有得食~
所以我唯有问佢有乜野可以拣LA~佢就答我:咖啡茶可力华田果D啰~仲有D特饮你自己睇下...~.吓~~乜咁麦太...
纸美B的星洲炒米餐 – 超级油~而且冇咩香味~!!感觉好差~食左大半成都冇再食了~
纸美A竹筒咸鱼鸡粒炒饭餐 – 上枱时只系一碟炒饭,我地三个都以为系送错枱,就同服务员小姐讲,佢话系呢碟呀~!
仲讲得出个名~我地话乜唔系竹筒上咩?佢够胆话今日D竹筒用晒~咁上都一样姐~!!(吓..唔系呀化~)
纸美A冇我咁麻烦,佢话息事宁人㖞,佢话个饭食落只系冇左D竹味~
其余既就同出面既咸鱼鸡粒炒饭冇分别~只系油左少少~~
全餐最美味既我谂系佢的油菜~烚得啱啱好唔会太老太黄~!仲有少少爽口TIM!
除左我的海南鸡饭其他两碟都冇心机拍照,因为真系太令人无奈~
饮品我最后点了红葡萄柚子茶,初头以为系乜野新出品,最后得黎的只系一杯柚子茶~唔系呀化~仲要劲甜~
真唔明点解堂食都要用胶棒棒~一拎起可能D水太热,所以连支棒头都溶溶地~oh…no…
纸美A点左冬瓜茶,又系甜到飞起~要用清水冲冲佢先入得口~洗唔洗咁重手先?!
难得既一个相聚时刻我觉得真系浪费左~~食完拿拿林埋单~真系要记得下次唔好再黎~