2021-12-08 618 浏览
今日难得过咗铜锣湾做嘢,即刻揾下有咩lunch好食😋同事话想食日本嘢,我就提议食呢间定食Doraya ,因为之前食过尖沙咀分店,食物质素相当高,同埋佢净系得星期一至五先有set lunch,平时好难咁啱夹到时间食到~见到佢set lunch menu嘅选择唔算好多,我就拣咗个Doraya午餐定食($98) (个餐个名真系咁叫🤣),套餐包括有唐扬鸡、吉列蚝同三色刺身,另外仲跟咗面豉汤同一碗饭 (可以拣白饭或者醋饭),呢个set又有刺身又有熟食,一次过满足我两个愿望😋落单之后等咗大约十分钟,午餐就送到上嚟喇🤩见到卖相相当唔错,炸物好大旧,鸡同炸蚝都各有两旧,而刺身外表几有光泽,望落都好新鲜😋除咗卖相靓之外,食落都好好味,唐扬鸡个外皮炸得好脆,而炸衣都唔会太厚,一啖咬落去啲肉汁咇哂出嚟🤣完全做到外脆内嫩嘅效果🤤吉列蚝入面粒蚝肉都胀卜卜,味道鲜甜冇腥味,两款炸物都系诚意之作🤤配埋饭一齐食一流👍🏻而三色刺身分别有吞拿鱼 (赤身)、油甘鱼同三文鱼,平时出面其他日本餐厅食到嘅吞拿鱼好多都好难食,但呢度嘅吞拿鱼就算只系赤身都好好味,肉质柔软同带有油香,但当然冇得同中拖、大拖相提并论🤣而三文鱼同油甘鱼

Doraya午餐定食

而三色刺身分别有吞拿鱼 (赤身)、油甘鱼同三文鱼,平时出面其他日本餐厅食到嘅吞拿鱼好多都好难食,但呢度嘅吞拿鱼就算只系赤身都好好味,肉质柔软同带有油香,但当然冇得同中拖、大拖相提并论🤣而三文鱼同油甘鱼都好食,充满鱼油香味🤤

最后lunch set送咗两片西瓜比我清一清味蕾🤣美中不足嘅地方系之前喺尖沙咀分店食嘅时候系包埋沙律,但呢间就冇咗🥲不过都好好食,一定会再回头😋
2021-11-16
Doraya午餐定食