观塘工厦嘅西餐厅真系越开越多,要脱颖而出确实系唔容易,但系呢间餐厅系小女子真系要推介。呢间餐厅优胜嘅地方系对食物,对食嘢好有执著嘅两位负责人,𠮶种热诚系好难去形容,单单就系因为呢种热诚,就足以令餐厅嘅食物好食同埋别树一帜。餐厅负责人同我地讲,最近餐厅主题做紧怀旧法国菜,所以推介左法式焗田螺同埋雀肉牛柳俾我地试下。先讲个法式焗田螺,佢同出面餐厅食嘅法式焗田螺有好大分别。虽然都只系田螺同薯蓉,但系佢个田螺加左自制香料,入口好香,口感弹口唔在讲,仲要系口螺入面有啲油/汁,mix埋啲薯蓉嚟食真系超正。应该系我食过嘅头几位好食嘅田螺。再讲下雀肉牛柳,我之前完全未听过呢个菜式,心谂:又雀又牛咁得人惊?原来佢系用肝酱搽左系牛柳面,然后再用猪油网包住佢然后煎香佢。件事出奇地match, 仲要配埋个自家制红酒汁,一啲都唔会觉得好腻。厨师连旁边嘅配菜都整得好好食😋不得不提嘅惊喜:hand made chocolate ice cream。我自问系一个唔钟意食朱古力嘅,但系我都觉得佢呢个朱古力雪糕好好食。个朱古力味好纯,唔会有多余嘅甜味,食落仲有nut嘅味道,而且配上一啲餐厅自制toppings,成件事好o

应该系我食过嘅头几位好食嘅田螺。

不得不提嘅惊喜:hand made chocolate ice cream。我自问系一个唔钟意食朱古力嘅,但系我都觉得佢呢个朱古力雪糕好好食。个朱古力味好纯,唔会有多余嘅甜味,食落仲有nut嘅味道,而且配上一啲餐厅自制toppings,成件事好outstanding。一问之下,先知原来连朱古力雪糕都系佢地自制,仲要加入果仁酱,真心好食,层次即刻唔同左。

呢度铺面唔算大,见到厨房,地方装潢都好欧陆,而且重要系负责人对食物原料嘅执著。因为唔同嘅菜式都系佢地自己嘅拿手好戏,而且好多details都系自己一手一脚用原材料整,真系好感受到佢地嘅心思。

我问过负责人,原来佢地好欢迎人包场,大约20-30人都可以容纳到,咁之后大围gathering 就可以有好嘅落脚点。
以后都唔洗再揾其他楼上cafe啦,因为系香港地,可以揾到间坐得舒舒服服,嘢食好食,静静地倾下计嘅地方真系好少。
法式焗田螺
2018-01-10