2022-05-16
其实喺将军澳本身都冇乜好多嘢选择,最经常就系入商场,知道陈仪兴喺将军澳开咗分店,之前食开佢太子𠮶间,都几唔错,特别系佢嘅卤水、乌头鱼,都整得非常唔错。对比太子,呢间分店面积就相对细好多,但系佢自己都打正旗号,开嘅目的,系为咗令到将军澳嘅人都有得食佢嘅卤水,所以细细地,我自己觉得都唔会话太大问题。佢呢度有唔同饮品俾人哋拣,仲可以系包入去午餐里面,我自己就拣咗玄玉红枣薏米水同埋金银花茶,几清甜。我自己就觉得,食卤水都好难避免会有少少咸,饮凉茶相对地就可以解油腻。嚟呢度就一定要食佢个卤水鹅肉,我自己本身都好饿肉,所以一坐低嘅时候就即刻点左。佢嘅牛肉唔会整到好老,反而比较嫩滑,而且肉身亦都将卤水汁吸得非常饱满,每一啖都系八角嘅香味。糯米猪大肠,虽然好肥,但系其实好脆,好甜,亦都火候足够,自己喺屋企真系整唔到。最后就系盐焗乌头鱼,呢度真系限量发售,我自己就要咗𠮶日最后嘅一条,要嘅时候,师傅仲问我,如果要等45分钟,等唔等?我自己觉得,一场嚟到,冇理由唔食呢度嘅招牌菜啊,所以点都话等。