2012-08-07 64 浏览
呢间野都食过好几次喇,大热天时行到身水身汗咁又无冷气仲要食汤面,系得呢一间令我咁有恒心再去食。不过要食到都唔系咁易,因为佢好早就关门,好似我呢啲唔系系中环做野既人,要等闲日放假仲要三四点个时先好去,因为要排好长龙架lunch time。位置系九记牛腩对面,系香港站出行上去会舒服啲同近啲。每次去到都觉得啲落单姐姐好劲,记性好好。同埋佢地都好nice,见我地拣到十五十六个时会建议我地食咩。柠蜜脆脆系每次都必叫既,另外叫左冻奶茶,咸柠七同蕃茄牛肉面。呢个非一般既茄牛面($25)令我呢个唔食蕃茄既人都爱上左。佢既汤底虽然系用罐头蕃茄酱加新鲜蕃茄整既,但完全系用面好夹!啲面吸哂鲜甜既蕃茄味,又唔会太甜。啲牛肉不得不提,完全无泎,又唔重味精味,配合埋鲜茄既鲜味简直无得弹!至于必食既柠蜜脆脆($8),其实系焗脆左既猪仔包查左自制既柠檬加蜜糖酱,简直系 perfect match!即叫即整,再砌到好似个米奇老鼠头咁,香喷喷,一见到流哂口水!淡淡既柠檬味随住呀姐拎住柠蜜脆脆行过黎就知道有野食喇!一咬落去卡一声,焗得岩岩好,个边同个面系脆既,中间啲面包暖暖地,之后系柠檬既味到先出现,感觉好fresh,小小
呢间野都食过好几次喇

位置系九记牛腩对面,系香港站出行上去会舒服啲同近啲

每次去到都觉得啲落单姐姐好劲,记性好好。
柠蜜脆脆系每次都必叫既
,另外叫左冻奶茶,咸柠七同蕃茄牛肉面。

呢个非一般既茄牛面($25)令我呢个唔食蕃茄既人都爱上左

啲面吸哂鲜甜既蕃茄味
,又唔会太甜。

至于必食既柠蜜脆脆($8)
即叫即整,再砌到好似个米奇老鼠头咁,香喷喷,一见到流哂口水

淡淡既柠檬味随住呀姐拎住柠蜜脆脆行过黎就知道有野食喇!
一咬落去卡一声,焗得岩岩好,个边同个面系脆既,中间啲面包暖暖地,之后系柠檬既味到先出现,感觉好fresh,小小蜜糖既甜味都急不及待咁涌出黎~好满足~
佢个只脆既程度系岩岩好,唔会硬到整损上谔,自己系屋企未必整到。
我先前都试过介央脆脆,味道不错,如果多人去食都系推荐的。

到咸柠七($12),虽然佢俾左雪碧唔系七起,但都无损好味程度

支雪碧系即开既,加埋已经帮你笃好既酸梅同柠檬
,一倒落杯度搅下佢就饮得好方便。
咸柠七唔系四围都有,呢个真系保留原有风味,话明老字号,好多野都系上代流传落黎即好味好多!
奶茶($12)都不错!

题外话,个日去食仲见到林峰。
佢话帮北京饮食节目拍野介绍香港美食,拍完对面九记牛腩就过黎拍。
啲呀姐好似见到明星见怪不怪咁,佢肯同人合照好nice。
超正茄牛面
必食既柠蜜脆脆
冻咸柠七
林峰
佢肯同人合照好nice!
2012-07-19
超正茄牛面
必食既柠蜜脆脆
冻咸柠七
林峰
佢肯同人合照好nice!
  • 柠蜜脆脆
  • 咸柠七