2023-02-08
去大南街,唔系净系得cafe去嘅 😁推介下俾大家呢间日式寿喜烧同乌冬专门店,名叫「八不」 🍜食物质素好好!🔥未得闲去日本旅行扫食嘅朋友可以去呢度试试 😀👍小小店舖但装修都好精美,简朴嘅日式木系装潢 🇯🇵 好靓!充满浓厚日风 😍佢连墙身都整得好靓!一边系有质感嘅海洋风格,即系佢唔系印画嚟架 😮另一边就系同店名一样,系佛教八不嘅图像🛕非常吸睛 👀我今次去系试咗佢嘅乌冬/面同炸物先,食咗印象都好深刻 🤩尤其佢嘅炸物,感觉特别 😮一定唔油!食落好酥脆!🤤 💯汤底可选:传统日式清汤 / 日式沙嗲汤 / 日式辛辣汤因为同阿仔食,所以就拣哂清汤 🙃🍱午市定食 $68🍜八不乌冬 (配 传统日式清汤底)乌冬系手打稻庭乌冬,乌冬条条都造得好均匀幼细,质感有点弹同好滑 😙❤️俾咗好多樱花虾同海带,增添食乌冬口感层次 😋虽然话清汤底,但味道唔寡好清甜架 💕阿仔好唔客气咁吞哂成碗,仲话食乌冬要嚟呢度,以后唔食我煮果d 😭离哂谱!😂😂 好hurt啰!😂😂午市定食配:🍗 京都脆鸡 ➡️皮薄肉厚 😋 炸到个皮好香脆 🤩 唔会炸到肉好干身,仍然 juicy 👍🥗 青丝海蜇 ➡️ 海蜇比出面食嘅阔身d,超弹仲好爽口!餐饮:🍇日
推介下俾大家呢间日式寿喜烧同乌冬专门店,名叫「八不」 🍜
食物质素好好!🔥
未得闲去日本旅行扫食嘅朋友可以去呢度试试 😀👍
另一边就系同店名一样,系佛教八不嘅图像🛕
非常吸睛 👀
我今次去系试咗佢嘅乌冬/面同炸物先,食咗印象都好深刻 🤩
尤其佢嘅炸物,感觉特别 😮
一定唔油!食落好酥脆!🤤 💯
汤底可选:传统日式清汤 / 日式沙嗲汤 / 日式辛辣汤
因为同阿仔食,所以就拣哂清汤 🙃
🍱午市定食 $68
🍜八不乌冬 (配 传统日式清汤底)
俾咗好多樱花虾同海带,增添食乌冬口感层次 😋
虽然话清汤底,但味道唔寡好清甜架 💕
离哂谱!😂😂 好hurt啰!😂😂
午市定食配:
🍗 京都脆鸡
🥗 青丝海蜇
➡️ 海蜇比出面食嘅阔身d,超弹仲好爽口!
餐饮:🍇日本 Tominaga 100% 葡萄汁 ➡️ 日本罐装果汁系细罐咗d 😂 但不过我自己饮又觉得啱啱好 😁 高质嘢啦,果汁清甜,我仔抢哂嚟饮 😑😓
🍜吉列车海老赤面 $98
配 传统赤面汤底
原只炸虾2大只!真系炸得好靓 😮
上到台我都欣赏咗一阵先肯食 😆
用极少粉浆😲 同落极少嘅面包槺 (?) 去炸 😮
但炸到金黄色真心好靓 💛🧡👏
除咗海老外,仲配有炸茄子同炸洋葱,好香 🥰
赤面好大碗份量好多,面较爽身,正 👍😙
🍎日本 Tominaga 100% 苹果汁 $16
小朋友饮可能要嗌半打... 😂😂😂