2017-07-19 503 浏览
因为老婆久不久会吃西餐,所以都有留意Openrice 食评,好多食评都推介生蚝及carbonara ,今晚就订了7:30。虽然系平日,我们来到时都巳经有一半入座率,果然有班识饮识食的粉丝,装修简约,不过枱与的空间比较大,所以就算旁边坐满人,都唔会觉得嘈吵。见到每月精选做紧Pacific rock(USA)-$10只,我们因为未试过这里的蚝,只叫了六只,虽然咁平,不过质素都好好,味道鲜甜带少许海水味。😋😋😋结果唔够喉,想叫多半打,点知已经卖晒,因为差不多每枱都叫,下次要叫12只蚝,因为这里有个餐,12只蚝就连红酒一支。咁就唯有叫多两只Fine de Claire(France)-$28只,呢两仲好味,果然一分钱 一分货👍👍😉另外我们点了一个鹅肝牛柳餐($248)分享,另加$15就有tiramisu 。头盘系三文鱼挞挞,三文鱼系熟咗,味道除了三文鱼味仲有少许鱼子的味道,所以有点醎味,而且加埋块硬面包,就又脆又鲜❤️❤️❤️,另一块就有沙律铺盖著面包,好开胃。至于餐汤就是龙虾汤,味道浓郁,香味一流,如果有龙虾粒就仲正😉😉😉鹅肝牛柳,鹅肝表面煎得很香脆,而内𥚃好软滑,火候掌握得好好👍👍👍牛柳煎到六成

Pacific rock(USA)

,呢两仲好味,果然一分钱 一分货👍👍😉
Fine de Claire(France)

另外我们点了一个鹅肝牛柳餐($248)分享
,另加$15就有tiramisu 。

三文鱼挞挞

龙虾汤

鹅肝

牛柳煎到六成熟,没有血水,肉质鲜嫩而淋身,系一块靓牛柳。
牛柳

在我们进食期间,见到有好多枱都点了carbonara,而每次都会见到大厨推著餐车,到每枱表演即场做carbonara,我们当然唔蚀底叫了一个。

当大厨来到我们面前,首先用火枪烧溶36个月的大芝士表面,再将意粉捞匀,然后加上意大利烟肉就上碟,意粉表面有好多粒状的芝士附着,所以每一口都系芝士,另外烟肉肥瘦均匀,有点咸香味,呢个carbonara就真系低食😋😋😋👍👍👍
carbonara意粉
意大利烟肉

最后个tiramisu味道好正宗,有点冧酒的味道,可惜只有一件,不过已经令人回味了。
tiramisu

我觉得这里服务好好,侍应等你食完生蚝,会问准才上其他菜式,另外由于个埸有千几二千呎,侍应虽然好忙,不过见到我举手,都会很快行过来。
虽然这里位于酒店,不过价钱不算贵,食物质素又好,我会期望再来吃其他东西。😍😍😍
Pacific rock(USA)
Fine de Claire(France)
三文鱼挞挞
龙虾汤