2018-03-27
潮庭每日早茶同下午茶时间都会企满人等位,早茶系早上8点至11:30,下午茶系下午2点至4点,所有小中大点一律卖22蚊,而特点,粥,肠粉,盅头饭都也是一律28蚊。经济实惠,唔怪得咁多人来食。其实可以用food gulu apps预先拎号,咁就晤洗浪费时间企定定响度啦潮州点心的并不算多款,不过均一价22蚊,都算系咁啦。今天我地主要糸来饮茶食点心,点左几样野,不过等到颈都长,一样都未来,周围食客都有不停催单,有d混乱吖。终于,焗叉烧菠罗包上左来,我地已经等到好肚饿,一人一个食包包,筷子一夹,d酥皮已经碎开,好松软!新鲜滚热辣吖!咪讲笑!叉烧酱汁好糖心咁流出来,容不易食晒一个!一个人多三个都可以的!哈哈,可能够热辣卦,所以要趁热食!呢个潮州糯米包,就普通左了,同超市卖果d,自家蒸,冇太大分别。潮州粉粿,蟹籽烧卖,不过不失,好大粒,系ok既,不过真的没有太特别。三色腰豆糕,如果你贪得意,都可以试下。但如果你对糕品要求好高,咁少点一样都可以,因为佢有d普通。准山黑松露素饺,如果佢唔讲黑松露,反而我会比佢高分,因为口感嫩滑,皮薄而Q,食到淮山的绵密,比粉粿特别。但可惜,真的真的真的冇咩黑松露味。
潮州点心的并不算多款,不过均一价22蚊,都算系咁啦。