2021-04-20
Antoshimo 啱啱喺香港开店时试过,记得𠮶时主打冲绳面包,仲有苦瓜同海葡萄,之后咁多年一直都好少机会再帮衬。今次再食,发觉 menu 改动咗唔少,变成比较大路嘅款式,其实同一般嘅日式快餐店冇咩分别。今次去咗新蒲岗分店,记忆中第一次帮衬就系呢间。可能因为疫情关系,店入面卫生情况非常良好,值得一赞。呢度用 QR code 落单,过程都有啲繁复,有啲问题问得几仔细。拣咗个冲绳弁当定食,包括冲绳饭素白饭,豆腐鲣鱼汤,寿喜烧豚梅肉,紫薯,芝脆鸡柳,甜品同饮品,够哂份量。热食方面,全部正常水准,唯一系豚梅肉个胡麻汁热食感觉有少少怪。由于我拣咗要多啲饭素同鲣鱼碎,剩系用佢哋嚟送饭已经够哂味,所以其他𩠌大部份都系空口食,好鬼滋味😆。其实我相信叫得呢个餐嘅人,醉翁之意绝对唔系主食,而系个甜品,我当然唔例外😂。呢个海盐焦糖红芋冬甩雪糕属重量级甜品,上面系特级牛乳雪糕,下面系牛乳麻糬冬甩,两者都颇有牛奶香味,又唔太甜,配合埋上面嘅焦糖浆同海盐一齐食,超正👍。食食下,忽然全场熄灯😮,原来有人生日,店员攞咗个插住支烟花嘅甜品出嚟,跟住场内播生日歌,都几搞笑。我问店员,佢话呢啲安排不另收费,打个电话嚟讲声就
食食下,忽然全场熄灯😮,原来有人生日,店员攞咗个插住支烟花嘅甜品出嚟,跟住场内播生日歌,都几搞笑。我问店员,佢话呢啲安排不另收费,打个电话嚟讲声就得,呢个服务超级窝心🥰。