2022-05-26
家常面 (黄大仙)黄大仙凤凰新村环凤街11号地舖红油炒手$ 38 8只以前食过其他餐厅,会用好重分量嘅辣油调味同上色。好多时食落都会好油腻🤨。但哩间餐厅用嘅辣油、调味酱汁都唔多而且唔浓,所以云吞味好出。云吞馅够足料系基本😆入面嘅菜同肉比例好均匀,菜粒好爽口,整体口感爽滑。一啖一粒滑入口好满足!餐厅提供左秘制辣酱,我配炒手食觉得好正,埋单仲买咗一罂辣酱番屋企食 。9.5/10分蒸饺子$30 8只好大只!食一只要分开两啖食。咬开一半睇到入面馅料有4~5样。韭菜汁渗晒入肉碎入面,好有鲜味!饺子皮够厚而且包得好实,够饱肚之余锁死晒啲汁系饺子入面。虽然未至于会漏汁但已经超有水准。个蒸笼睇落好特别,好想问下老板娘系边度买定系独家制作…不过佢太忙我废事阻到佢😅9/10菜肉云吞担担面$48担担面嘅汤底唔会好杰。味道够浓,麻酱一定唔系食肠粉果只麻酱。(之前试过啲餐厅嘅担担面,个汤底食落好似同肠粉嘅麻酱差唔多🥲感觉好冇诚意…)面质我觉得偏淋少少。不过份量系ok。菜肉雪吞真系唔再多讲…哩间餐厅嘅饺子云吞真系好高质好抵,得4只但完全够食。9/10香炸鸡翼$25 3只如果X仔土匪鸡翼香草鸡翼有8分,哩间嘅鸡翼我
黄大仙凤凰新村环凤街11号地舖
红油炒手$ 38 8只
蒸饺子$30 8只
菜肉云吞担担面$48
香炸鸡翼$25 3只
如果X仔土匪鸡翼香草鸡翼有8分,哩间嘅鸡翼我比9分…热啲,多汁啲,滑啲。完。
饮品
陈皮山楂洛神花茶 $15
洛神花茶意外位置唔会太甜,甜度适中,成杯好醒神。
豆浆 $8
豆浆好滑,又唔会有渣,上枱嘅时候面仲有一阵薄冰,帮我解暑。
甜品
杞子桂花糕 $18 4件
呢只桂花糕好清甜,老板娘仲特登用酒酿,令到成件桂花糕除咗清甜之外又带有少少酒味,真系好好食。
整体黎讲,哩间餐厅比我印象好深。睇落真系平平无奇,但所有菜式食落都好有惊喜。饺子、云吞,真系好用心整。真系有“家”的感觉。因为我一直觉得只有屋企人包嘅饺子先会有新鲜材料同充足馅料。而鸡翼炸得好都真系难,火喉同时间都要好准~真系冇预计过喺呢一间主打食面嘅餐厅可以有高水准嘅小食。过两日放假一定带屋企人黎试下😆