2017-07-23 379 浏览
终于黎到星期六!对一至五打工嘅朋友黎讲,几经辛苦熬到星期六,平日番工赶头赶命,早餐都冇时间食,就算有,都系食个包。难得星期六唔使番工,早餐梗系要慢慢叹番个靓茶啦。今日朝早就去左东海荟。拉斐特叹茶。装修过感觉华丽左。原来11点前有特价粥饭,嗌左两个饭一个粥:原笼北菇蒸滑鸡饭、原笼凤爪排骨蒸饭同埋南瓜排骨粥。原笼北菇蒸滑鸡饭北菇放喺中间,周边系鸡肉。北菇份量不足,只得四分一的份量。如果可以多些份量会更好。北菇香滑富口感。鸡肉都是冰鲜,但蒸出来没有雪藏味,大部分都蒸得熟,惟部分稍嫌蒸得未够熟,有些少红色。原笼凤爪排骨蒸饭凤爪份量稍嫌少,只得两只「脚芷」。排骨约有五件。排骨大部分连骨,让人感觉新鲜。排骨和鸡一样,部分蒸得熟,部分稍嫌蒸得未够熟,有些少红色。两盎饭同样值得赞的地方是饭粒粒粒分明,欣赏其用盎蒸饭。热力透过盎转到饭里,这样蒸出来的饭才够热。南瓜排骨粥南瓜肉散开成一丝丝,遍布整碗粥,排骨算是熟了,但吃不出南瓜味,整体来说不过不失。想食d热热地嘅野、想食清清地或者想食得健康d,嗌呢个粥就啱晒。但卖相唔系太好,睇见觉得好似食紧医院d粥。上素粉果共有三个。皮薄馅靓, 皮同馅嘅比例系1:9。馅

上素粉果共有三个。皮薄馅靓, 皮同馅嘅比例系1:9。馅料十足,有好多菇、萝卜同绿色蔬菜。拣上素粉果食都系想清清地,虽然用料健康,但系油左d。如果冇咁油就好啦~

子姜牛肉球唔记得影,但系好好食!成日觉得食牛肉球好肥、好腻。虽然系就系有唿汁~但系硬系觉得肥,所以次次都厚住脸皮问姐姐可唔可以落多d唿汁,觉得成嚿牛肉球每一个部分都点晒唿汁先会冇咁肥腻。下面po有四至五片子姜,上面有三嚿牛肉球。子姜牛肉球系一个好新颖嘅配搭,子姜搭配牛肉咁食,一d都唔觉得肥腻,重好开胃添!

其实就唔应该食咁多野嘅,但系硬系心思思想食多样野,见隔离枱食紧马拉糕又想食。古法马拉糕啱啱新鲜出炉,热腾腾。好松软,但稍嫌太甜,冇黑糖香味。
原笼北菇蒸滑鸡饭
原笼凤爪排骨蒸饭
南瓜排骨粥
上素粉果
古法马拉糕
题外话/补充资料: 子姜牛肉球漏左冇影相......
2017-07-15
原笼北菇蒸滑鸡饭