2017-03-22 1456 浏览
今日难得屋企人入嚟元朗探访,梗系带佢哋食好啲。 西菁街𠮶边出名多嘢食,老豆就最钟意食西餐,而妈咪就最钟意环境靓嘅餐厅, 所以我就拣咗呢间《Forever友缘西餐》, 一次过满足晒两老嘅要求。由于我哋嘅开餐时间尚早,餐厅都未算挤满食客, 一入去就见到一盏好华丽嘅水晶吊灯,餐厅里面嘅玻璃可以望通出面嘅街道,感觉非常开扬。 入夜嘅时候天色昏暗,水晶吊灯就更显得有气派。我哋叫咗一个二人餐,另外加咗个意大利饭。呢度嘅二人餐价钱相当抵食,$488, 就已经有齐两个头盘, 两个主菜, 同两个甜品。先讲吓头盘【烟鸭胸沙律】, 烟鸭胸大大块, 又唔会好咸, 沙律菜上面淋上日式麻酱,大人细路都钟意, 而且沙律菜非常新鲜, 食落爽脆。另一头盘【 酥皮肉馅批】, 肉馅味道唔错, 馅料份量十足,但略嫌酥皮唔够香脆, 如果可以更松化, 必定更好食。【 黑松露忌廉蘑菇汤】,一饮落口就可以饮得出系蘑菇打出嚟嘅味道, 加入忌廉后口感更滑溜, 而且黑松露味亦比想像中突出, 配埋脆卜卜嘅蒜蓉包,唔错。主菜系列有【 美国顶级1855安格斯肉眼扒】, 呢块肉眼扒牛味相当突出,肉眼扒煎得刚刚好,既唔会渗出血水, 肉质亦相当粉嫩。
我哋叫咗一个二人餐,另外加咗个意大利饭。
主菜系列有【 美国顶级1855安格斯肉眼扒】, 呢块肉眼扒牛味相当突出,肉眼扒煎得刚刚好,既唔会渗出血水, 肉质亦相当粉嫩。薯菜亦相当特别, 有原只焗薯, 上面有酸忌廉同埋rosemary, 而且仲有西兰花、椰菜花同车厘茄, 点埋烧汁就更加好味啦。
【 龙虾汁大虾意粉】,龙虾汁味道浓郁,自家制嘅意粉口感烟韧,可见大厨嘅心思。而上面嘅大虾亦非常新鲜,虾头嘅虾膏甘香,虾肉弹牙, 绝对系诚意之作。
【 法国黑松露野菌忌廉鹅肝意大利饭】, 一传黎就闻到好香嘅黑松露香气,意大利饭粒粒饱满,不过咬口较为淋身,但啱晒老豆妈咪口味, 上面嘅鹅肝煎得好香,外层够晒焦香, 而且菇菌亦好多,正~~
最后嘅甜品有【 蓝莓new york cheesecake】,芝士味够晒浓, 而且亦都有柠檬香气,食落亦唔会太漏, 上边嘅蓝莓果酱酸酸甜甜,好味到大家都争住食。
最后叫咗杯特饮【冻朱古力】, 呢杯冻朱古力上面有一层忌廉, 朱古力未够晒浓郁, 又唔会太甜, 用嚟衬埋蓝莓芝士蛋糕, 就最夹喇。
老豆同妈咪都食得好开心, 都大赞呢度嘅嘢食好味, 而且呢度环境又舒服, 下次一于试下呢度嘅早餐先~