2022-12-21
一年一度做冬时期,相信土生土长嘅香港人大多都会去酒楼做冬过节。我都唔系例外,不过近年屋企人都提早做冬因为想避开繁忙时间,费时同其他人逼之余又唔洗咁食贵价😗 价钱今次就唔打啦 相信每次去到个价钱都唔同壹汇中菜厅 (香港九龙东智选假日酒店) (将军澳)将军澳唐德街3号香港九龙东智选假日酒店6楼抵食指数: ⭐️⭐️⭐️⭐️烧味拼盘🐷🐓🦆基本酒楼菜式,叉烧 烧肉 切鸡 烧鸭 海蜇几样烧味放埋一齐咁就一道菜,味道正常。上汤龙虾伊面🦞首先龙虾今次都算大只,食落道就啖啖肉岩哂我呢啲懒鬼,吸两吸就成口肉同酱。伊面就正常发挥啦 无乜特别 唔系好食 唔系难食嘅状态三色椒炒咕噜肉👍🏻👍🏻惊喜菜⭐️ 咕噜肉周围都食到 平至三𩠌饭 贵至中式私房菜 今次呢个咕噜肉能够炒到收哂汁 酱汁味完美融入咕噜肉入到面😋而唔系一堆汁额外淋上去 然后只碟就成堆汁 汁还汁 肉还肉 成件事就散收收❌蒸鱼 两斤👍🏻个人就由细到大都中意食蒸鱼,一来好味😋二来对皮肤好👍🏻 今次我地就叫左两公斤鱼 店员都好贴心咁问我地想 两条一公斤 定 一条两公斤 因为都好影响个肉质同口感 大鱼就通常口感硬身 相反 一公斤鱼就嫩滑得多 咁所以我地今次都系拣左两条一公
壹汇中菜厅 (香港九龙东智选假日酒店) (将军澳)
将军澳唐德街3号香港九龙东智选假日酒店6楼
抵食指数: ⭐️⭐️⭐️⭐️
烧味拼盘🐷🐓🦆
上汤龙虾伊面🦞
三色椒炒咕噜肉👍🏻👍🏻
蒸鱼 两斤👍🏻
个人就由细到大都中意食蒸鱼,一来好味😋二来对皮肤好👍🏻 今次我地就叫左两公斤鱼 店员都好贴心咁问我地想 两条一公斤 定 一条两公斤 因为都好影响个肉质同口感 大鱼就通常口感硬身 相反 一公斤鱼就嫩滑得多 咁所以我地今次都系拣左两条一公斤鱼
鲍鱼汁炆鹅掌配时菜👍🏻😋
本人系极喜爱吮脚趾,所以去亲饮茶我都最钟意叫鸡脚。咁今次做冬就变相食鹅掌,其实都系食脚趾。但系脚趾要做得好咪唔系咁简单,而呢一间酒楼亦都做得好好,佢啲鹅掌煮得好淋 酱汁好入味 每吮一啖 酱同皮都均匀地食落口
炸子鸡🐓
基本酒楼菜式,炸子鸡基本上要做到皮脆肉滑。咁今次就冇令人失望 做到基本要求☺️ 但就无其他菜式咁吸引
烧味拼盘
上汤龙虾伊面