2023-09-21
大闸蟹放题($528)✨话咁快又到食大闸蟹嘅季节啦😝,继上年之后又带咗细佬去试另一间酒楼嘅大闸蟹放题🤓。今次除咗有大闸蟹之外仲有北京片皮鸭🦆同其他小菜甜品仼食🤤。另外每人仲有鲍汁扣原只鲍鱼伴百灵菇,金汤小米烩辽参同蟹粉扒豆苗各一份😎。我个人就最钟意金汤小米烩辽参,有少少南瓜汤嘅感觉😂,几好饮。首先讲下大闸蟹🦀先啦,会有三款分别系清蒸、太雕蒸同油盐焗。太雕蒸系冻食❄️嘅,开头黎个阵都有d惊讶😮,不过冻都唔洗惊会腥。我地最钟意就系清蒸,最食到大闸蟹嘅鲜味👍🏻,岩岩蒸出黎热辣辣就最正🤓。另外片皮鸭🦆都系即切嘅,唔够可以出去攞😙。少部份嘅小菜同甜品都放咗喺出面可以自己去拎,而其他就可以系纸到拣选📝,我自己都叫咗少少包点小菜同甜品🧁,咁就唔洗净系食海鲜同肉咁dry啦haha🤪。