2020-02-06 230 浏览
2020.01.19 鮨见自从毕业出嚟工作,每年生日都会同一位识左10几年嘅朋友庆祝,而大家都好钟意食日本嘢,今次拣左位于尖东嘅鮨见。鮨见林立于尖东比较静嘅商业大厦之内,附近人流较少。餐厅门口以日式设计趟门,加上日本餐厅帆布帘点缀。餐厅内部一眼可见,吧枱以L型设计,可以坐大约7-8人。(之后先知有一个私人包厢系门口左手边,私隐度高,师傅都会去𠮶边介绍食物嘅)餐厅晚市只有厨师发板omakase选择,有2个set,价钱只差300。每次谂食omakase都系想食好嘢姐,所以每次都会秒速决定食贵啲𠮶个哈哈,而且set b有我最想食嘅海胆杯。鮨见嘅只有一位师傅,系日本人,识讲啲广东话,所有食物都系由佢一位准备,每上一道菜都会尽力介绍到令我地明白为止,好有心!跟住就开始食嘢,中途会不断添热茶。先嚟前菜:师傅亲自腌制嘅芝麻八爪鱼同豆腐,口感弹牙同必须有嘅滑滑茶碗蒸。前菜比较似家庭式料理,设计上系无咩特别,不过呢2样我本身都钟意食。跟住就到刺身assorted sashimi。𩽾康鱼肝配上黑松露:鱼肝脂质丰富,口感绵密(我觉得好食过鹅肝);黑松露香味四溢,配上鱼肝更能带出鲜味,两者相得益彰。鳕鱼白子:
2020.01.19 鮨见

跟住就开始食嘢,中途会不断添热茶。

先嚟前菜:

跟住就到刺身assorted sashimi。

鳕鱼白子:白子新鲜无腥味,炙烧过后有微微嘅焦香,配上酱油汁,口感嫩滑。(白子系冬天当造嘅产物。食白子绝对唔可以谂佢本身系咩,先真正体会到佢嘅鲜味。)

鳗鱼苗:半透明嘅鱼苗鱼味本来较淡,口感又软又滑,有淡淡鲜味。

蓝鳍吞拿鱼赤身|深海池鱼:师傅教我地要由右边开始食。相信系蓝鳍吞拿鱼赤身,肉质鲜嫩无筋,口感软熟;深海池鱼经过轻微炙烧带出鱼油,香气浓郁,肉质弹牙。

蓝鳍吞拿鱼拖罗|北海道海胆:呢个组合真系令人感动到喊,炙烧拖罗嘅油脂配上新鲜海胆嘅鲜甜,真系人间美食😭

鲍鱼配蟹膏酱:鲍鱼弹牙爽口,配上香浓嘅蟹膏,食哂鲍鱼后,师傅会即刻捏一小球北海道精米嘅饭团,教我地点蟹膏食。

食完刺身都有少少饱,但师傅好快手,已经准备好上寿司俾我地。每件寿司都加左新鲜磨嘅生葵,开胃又醒神。
樱花鲷:命名于鱼肉带有少少樱花嘅颜色,季节限定之一,入口嫩滑鲜味。

深海池鱼(缟鲹):肉质细致爽口,加上炙烧过嘅鱼皮渗出油份,令人印象深刻。
蓝鳍吞拿鱼赤身:口感柔软无筋,但上面嘅酱汁有画蛇添足感觉。

牡丹虾:虾肉肥硕极富弹性,味道甘甜浓郁,余味悠长,配上毫无腥味嘅淡蓝色虾子。

蓝鳍吞拿鱼拖罗|北海道带子:食紧第N件蓝鳍吞拿,今次界花更密更深,炙烧后鱼油更多|带子肉纹理清晰,鲜美弹牙。

仲有我影得好丑嘅广岛蚝:蚝面轻轻炙烧过,带有微微焦香,内𥚃蚝肉依然鲜嫩甜美。(师傅叫我地一手一口食左件寿司,所以好急无影)

食完寿司,就到压轴出场嘅海胆杯:永远都系必胜嘅海胆、三文鱼籽、甜虾组合,下面系北海道精米。一啖充满鲜味嘅刺身,一啖精米饭中和番,感觉美好。

食完各类刺身后,会奉上用鱼骨煮出嚟嘅味噌汤,有淡淡清香,暖胃一流。

最后以香甜嘅北海道哈蜜瓜作结,好满足。

有机会会再嚟试埋lunch set!
2019-01-19
$2000 (晚餐)
庆祝纪念
生日