2011-01-31 130 浏览
去翔龙湾做野,得知附近有一间老冰室,当然要黎试一试。冰室,作为六七十年代的饮食首选,共风行程度与今日的茶餐厅一时无两。当初的冰室只提供冷热饮、面包、雪糕等小食,但却吸引了一整代人。当时的人总爱到冰室吹水聊天,感觉就如今日的cafe。一直到八十年代,茶餐厅、快餐店兴起,为了生计,冰室才开始提供粉面饭等食品,可惜仍挡不住时代洪流,今时今日的冰室已是屈指可数。不过凡事总有两面,作为时代的回忆,今日的冰室仍吸引了不少怀旧一族光顾,而各地冰室都经常被租用拍摄电影或电视剧。好喇讲故讲咁多,讲番间冰室先。一入到去,三叶吊扇、古旧灯罩、木椅木桌,真的是怀旧味十足,不过我要强调的是它不是怀旧,而是真系咁旧。不过地方好干净,唔似一啲旧式茶餐厅污糟到死。坐低叫个特餐,由于佢系即叫即煮,所以都要等一阵。先黎杯朱古力,其实都系用朱古力粉冲,无咩特别。再黎就系个沙嗲牛肉意粉,个沙嗲牛唔系临上碟先放上去,唔会冻冰冰,系事先处理过的。沙嗲汁好浓好多,融入碟意粉度味道岩岩好,意粉软硬度ok,唔会话太林或者硬到死。可惜系个奄烈,好油!佢真系落左好多油!败笔败笔。其实而家去得冰室,都唔好期望佢啲野食会好好食,就当系食个环境
去翔龙湾做野,得知附近有一间老冰室,当然要黎试一试。

就算唔系为食野,感受下父母成长环境都好应该

其实而家去得冰室,都唔好期望佢啲野食会好好食,就当系食个环境,个价钱都会抵番既。
2011-01-30
就算唔系为食野,感受下父母成长环境都好应该