2016-07-16
又到星期五!真开心!一早约好左朋友嚟呢间新派既韩国fusion餐厅食个晚饭~~ 佢位于H1 - 现时有好多食肆都开左喺上面,所以今晚7:15到达H1, 等搭䢂既人群已经排到出街.... 好彩韩半岛只位于1/F, 我地行楼梯仲快!上到去已经坐满8成,好彩有订位jek!呢度面积算大,起码比人觉得有空间感~ 颜色同设计都以简约为主~望落舒服~呢度老问连大部分职员都系韩国人,感觉地道~肚仔饿,点菜先:《智异山日出时分 $118 》⭐️生拌牛肉配自制甜黑醋及时蔬。开头接受唔到食生牛肉,但一试之下就觉得好好食,完全无血腥味,肉质嫩滑、色泽新鲜,牛肉被削碎,所以咀嚼方,唔会因为生而咬唔开~《羊群在草地上吃青草 $128》⭐️自制大酱泡沫蒸鳕鱼伴时蔬 。同朋友都好钟意食鱼,所以点左。份量唔大,2个女仔一人一旧就岩晒~ 但鱼肉唔够嫩,同朋友都一样觉得口感唔似鳕鱼,唯有卖相搭够。味道亦淡,建议先食,然后先食main .《仙岩村的秋天 $78 》⭐️特制甜酸芝麻汤底荞麦冷面。天气热,都无心机食热盘。于是叫左呢个带酸且开胃既芝麻汤底荞麦冷面。一卷荞麦冷面浸喺芝麻汤底中, 职员细心等我地相机先食,然后先邦我地剪开荞麦
呢度老问连大部分职员都系韩国人,感觉地道~
肚仔饿,点菜先: 《智异山日出时分 $118 》
⭐️生拌牛肉配自制甜黑醋及时蔬。开头接受唔到食生牛肉,但一试之下就觉得好好食,完全无血腥味,肉质嫩滑、色泽新鲜,牛肉被削碎,所以咀嚼方,唔会因为生而咬唔开~ 《羊群在草地上吃青草 $128》
⭐️自制大酱泡沫蒸鳕鱼伴时蔬 。同朋友都好钟意食鱼,所以点左。份量唔大,2个女仔一人一旧就岩晒~ 但鱼肉唔够嫩,同朋友都一样觉得口感唔似鳕鱼,唯有卖相搭够。味道亦淡,建议先食,然后先食main . 《仙岩村的秋天 $78 》
⭐️特制甜酸芝麻汤底荞麦冷面。天气热,都无心机食热盘。于是叫左呢个带酸且开胃既芝麻汤底荞麦冷面。一卷荞麦冷面浸喺芝麻汤底中, 职员细心等我地相机先食,然后先邦我地剪开荞麦冷面~ 面条冰冰冻冻、好幼好弹牙, 芝麻酱够味,每啖冷面连芝麻酱食真系好惹味! 《闲丽水道的斑斓 $68》
⭐️手作牛肉饭团配飞鱼籽、鳀鱼干、紫菜脆片。一碟有3件,顶部有鳀鱼干,饭用牛肉汁调味过 饭中有白饭鱼仔同牛肉碎~本身以为普通寿司,但原来好唔同!每啖都有牛味,饭唔易散,鳀鱼干薄脆。 《柚子酸奶雪泥 $48》
👉🏻本身好钟意柚子味 同酸奶,两者加埋正合我意。柚子令人开胃,酸奶令肠胃健康~~雪泥口感唔同刨冰,雪泥更软更绵。