2024-12-25
最近同朋友相约来到Times Square 上面嘅日本料理~ 同朋友都都觉得今次体验非常有惊喜,最钟意系最新出嘅「鳗 Unagi Signatures」,价钱抵食又好味🥢鳗 Unagi Signatures ($168)一本鳗鱼三吃定食,三种不同的方式享用原条鳗鱼~ 大大份又正~ 真系好抵食!第一种紧系食个鳗鱼饭嘅原汁原味! 我地就钟意加埋小小日本山椒粉,咁样搭配增添了独特又清新嘅香气,真系可以深入地感受到鳗鱼的鲜美第二种当然系将鳗鱼饭加埋芥末、葱花、海苔丝同埋芝麻~ 每一口都充满了层次感~ 满满感受到海苔同芥末嘅刺激,口感更为丰富最后食法就系将鳗鱼饭加入茶碗再倒入热茶,品尝泡饭。热茶有点似玄米茶。茶香同鳗鱼的鲜味相结合,非常配合🥢鳗鱼二重丼双拼鳗鱼同经南蛮汁调味嘅炸鳗鱼。一边系焦香鳗鱼,满口都系饱满既脂肪感,鲜嫩多汁。而南蛮汁调味既炸鳗鱼好有惊喜,外脆内嫩,口感独特,酱汁好特别好正🥤小食+饮品小食我地就多叫了一份鳗南蛮。而另外都叫咗杯香柠蝶豆花梳打同菠萝梳打~清爽好味
🥢鳗 Unagi Signatures ($168)
🥢鳗鱼二重丼
🥤小食+饮品