呢间中菜馆名字就叫湘川沪,取至于湖南、四川、上海嘅地名。🌄 所以一嚟就可以食晒三地嘅地道美食,试下水准如何先。⁣⁣⁣🤤⁣⁣⁣小笼包($36)[好味度:8/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣正所谓「越简单嘅嘢,越难做出水准」,要试下一间上海菜嘅嘢水平,就一定要试吓小笼包。🧐 虽然卖相上好似冇乜特别,但系竟然比想像中更好。😀 佢嘅皮真系好薄,但系又唔穿,小心啲就唔会笃爆佢。😉 而入面真系有超大量嘅汤汁,再加猪肉相对较肥,口感就更加饱满,真系唔错。⁣⁣⁣👍🏻⁣⁣⁣酱炒年糕软壳蟹($138)[好味度:8/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣估唔到作为一间中菜馆,都会有啲fusion啲嘅嘢食㖞。😯 呢个酱汁虽然有啲偏咸,但系够晒惹味,正正可以弥补番年糕本身冇味嘅地方。😆 而且估唔到个酱汁同软壳蟹都好match㗎。😌 软壳蟹总共有三只,切开后总共有六大嚿,一啲都无偷工减料。😌 每旧都充满蟹肉,而且外层酥脆,内里蟹肉鲜嫩得嚟又多汁,真系好丰富。⁣⁣⁣🦀⁣⁣⁣星级步步高升高力流沙奶皇($60)[好味度:7/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣呢个高力入面唔系豆沙,而系奶皇,感觉几有创意。🤩 而且系即叫即制,新鲜热辣的!糖粉另上,自行加几多都得。😗
小笼包($36)[好味度:8/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
小笼包

酱炒年糕软壳蟹

呢个高力入面唔系豆沙,而系奶皇,感觉几有创意。🤩 而且系即叫即制,新鲜热辣的!糖粉另上,自行加几多都得。😗 炸得外层少少脆,入面充满流心嘅奶黄,的确系唔错,如果有更多馅就更好。⁣😍
星级步步高升高力流沙奶皇
小笼包